Nejlepší hráči na challengerech? Ve statistikách za rok 2020 figuruje i Macháč

- Marek Bartošík

Tenisová sezóna 2020 přinesla mimo jiné vzestup řady českých mladíků žebříčkem ATP. Patří mezi ně i dvacetiletý Tomáš Macháč, který sbíral kvalitní výsledky na challengerech. V letošní tabulce počtu výher na turnajích zmíněné kategorie obsadil dělené deváté místo.

Tomáš Macháč může nedávno skončenou sezónu hodnotit v superlativech. V únoru získal na halové akci v Koblenzi první challengerový titul, do finále došel ještě před necelým měsícem v Bratislavě. Kromě toho český tenista zvládl při své grandslamové premiéře tříkolovou kvalifikaci na Roland Garros.

Ale zpět k turnajům ATP Challenger Tour. Právě na nich tenisté z druhé a třetí stovky žebříčku nejčastěji zápolí a světový hráč číslo 195 Macháč není výjimkou. Dvacetiletý Čech letos v hlavní soutěži challengerů nastoupil k 30 zápasům, ovládl jich 19. Ve statistice nejvyššího počtu vítězství mu patří dělená devátá příčka, společnost mu dělá mimo jiné ostřílený antukář Jaume Munar.

Na nejvyšším stupínku pořadí se nachází Aslan Karacev (27 výher). Jeho čísla na challengerech přitom mohla být ještě lepší. Ruský tenista, jenž triumfoval na pražských Spojích a také v Ostravě, se po vynikajícím tažení na českých challengerech přesunul na turnaje ATP.

V počtu singlových titulů tak zaostal za Carlosem Alcarazem a Franciscem Cerúndolem, oba si připsali tři trofeje. Mezi deblisty dominovali Andrej Golubjev a Ariel Behar (šest, respektive pět trofejí), na děleném třetím místě se třemi tituly ze čtyřhry je český tenista Zdeněk Kolář.

Nejvíce výher v hlavní soutěži letošních challengerů (v závorce počet porážek)

Aslan Karacev (RUS) 27 (6)
Francisco Cerúndolo (ARG) 23 (7)
Dmitrij Popko (KAZ) 23 (19)
Arthur Rinderknech (FRA) 22 (12)
Daniel Altmaier (GER) 21 (12)
Carlos Alcaraz (ESP) 20 (4)
Daniel Elahi Galán (COL) 20 (9)
Bernabé Zapata Miralles (ESP) 20 (10)
Jaume Munar (ESP) 19 (7)
Roman Safjullin (RUS) 19 (10)
Jurij Rodionov (AUT), TOMÁŠ MACHÁČ oba 19 (11)