Futures v Jablonci: Kolář úvodní zápas zvládl, postupuje dalších devět Čechů

- Filip Lefenda

Devatenáct! Přesně tolik českých hráčů se ve středu představilo v rámci úvodního kola jabloneckého podniku série ITF. V akci se objevil také Zdeněk Kolář, nasazená jednička, který své úvodní představení na tomto turnaji zvládl. Postup do další fáze turnaje si zajistilo dalších devět Čechů!

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Do osmifinále jako první postoupil Marek Gengel, kterému levoruký Rumun Marasin za stavu 5:4 pro Čecha duel skrečoval. Hráč, který se do hlavní části probojoval skrze kvalifikaci, si v polovině setu přivolal na kurt lékaře. „Už ten gem před tím byl takový vypuštěný. Nehraje se mi úplně dobře, když někdo hraje na půl plynu, je to takové nic moc,“ přiznal jednadvacetiletý postupující z druhé světové tisícovky.

Premiéru v hlavní soutěži turnaje Futures má za sebou sedmnáctiletý kvalifikant Marko Pašalič. Ten podstoupil konfrontaci s loňským jabloneckým finalistou Filipem Vegerem z Chorvatska, který v duelu platil za jasného favorita. Jak ji viděl? „Musím pochválit soupeře, hrál dobře. Všechno šlo z jeho strany přes první servis, druhý hrál úplně minimálně. Mám pocit, že nedal ani jednoho 'debla'. Když jsme u toho servisu, ten můj první nebyl úplně konstantní. Druhý byl dobrý, nedával jsem skoro dvojchyby, jen jednu nebo dvě,“ zhodnotil své vystoupení na podání Pašalič, jenž prohrál 2:6 a 1:6.

S turnajem se překvapivě loučí Michal Franěk, který nestačil na slovenského kvalifikanta Michala Marka, s nímž prohrál po těsných koncovkách setů 5:7 a 6:7. Jak sedmadvacetiletý Čech po zápase přiznal, proti o sedm let mladšímu protihráči měl problém zejména s udržením koncentrace, konkrétnější ale být nechtěl. „Šance byly, ale nějak to dneska nešlo, nebylo to ono. Měl jsem horší předzápasovou přípravu, což možná trochu rozhodlo v prvním setu,“ hledal důvody porážky Franěk. Ten ve druhém setu vedl 5:3, nakonec ale dějství prohrál skrze tiebreak. „Trochu jsem si tam zvrtnul nohu, k tomu ale už vůbec nemuselo dojít, už to mělo být hotové,“ mrzelo českého favorita.

To Dominik Kellovský si v Jablonci, kde v minulém týdnu došel až do semifinále, zajistil postup do druhého kola, když si poradil za hodinu hry s Patrikem Ryklem po setech 6:4, 7:6 (4). Sám dvacetiletý hráč však po zápase přiznal, že se rozhodně nejednalo o jednoduchý zápas. „První kolo není nikdy jednoduché. Patrik dnes servíroval velmi dobře, takže zápas rozhodně nebyl jednoduchý," zhodnotil Kellovský svůj vstup do hlavní soutěže turnaje v Jablonci. Jako klíčový moment zápasu označil aktuálně 581. tenista světa tiebreak druhého setu, ve kterém se Rykl dostal do vedení 2:0. „Klíčový moment. Dobře jsem zaservíroval, snížil jsem na 2:1, což bylo velmi důležité," zhodnotil Kellovský klíčový moment utkání. 

Postup do druhého kola si zajistil také Matěj Vocel, který tak zopakoval svůj výsledek z minulého týdne, když postoupil do stejné fáze turnaje po vítězství nad Slovákem Seleckým. Devatenáctiletý tenista si ve středečním zápase prvního kola poradil s Davidem Šimůnkem, úspěšným kvalifikantem, po setech 6:3, 6:2. Vocel však sám po zápase přiznal, že se nejednalo o jednoduché utkání, akočliv k tomu výsledem může svádět. „Výsledek tomu sice neodpovídá, avšak utkání bylo velmi vyrovnané, neboť jsme oba dobře returnovali. Na každé straně bylo mnoho brejkbolů, zápas rozhodně nebyl jednoduchý, a tak jsem rád, že jsem to zvládl," zhodnotil Vocel zápas prvního kola. 

Do hlavní soutěže v Jablonci vstoupil vítězně také Zdeněk Kolář, který si v zápase prvního kola poradil se Slovákem Peterem Vajdou po setech 7:5, 6:2. Nasazená jednička si v pozápasovém rozhovoru pochvalovala svůj výkon. Dařilo se mi na servisu, i na returnu jsem se cítil dobře. Při vlastním podání jsem soupeře k ničemu nepustil," uvedl akutálně 262. tenista světa, který v dnešním utkání svému soupeři nepovolil ani jeden brejkbol. 

Do turnaje v Jablonci vstoupil vítězně také Petr Michnev, který v minulém týdnu turnaj ve stejném městě ovládl. Rodák z Ostravy si v prvním kole poradil se Slovákem Patrikem Nemou, kterého porazil za hodinu hry po setech 6:2, 6:4. „Z mého pohledu to byl vydařený zápas. Od začátku jsem hrál zodpovědně, dařilo se mi, dobře jsem servíroval, takže z mé strany to byl velmi dobrý výkon," konstatoval Michnev po úspěšném vstupu do turnaje.

Pavel Nejedlý svedl v prvním kole turnaje v Jablonci obrovskou bitvu s Polákem Mikolajem Jedruszczakem, kterého přemohl po setech 6:7 (5), 6:2, 7:5. Rozhodující okamžik zápasu nastal ve třetí sadě za stavu 4:5, kdy si Jedruszczak vybojoval dva mečboly. První proměnit nedokázal, avšak v následné výměně svedl s Nejedlým dlouhou výměnu, která nabídla celkem 48 úderů! Nejedlý po tomto maratonu dokázal po chybě polského tenisty odvrátit i další mečbol. Poté se Jedrusczak psychicky složil, v zápase již nevybojoval ani jeden fiftýn a dovedl zápas do vítězného konce. Dnešní zápas byl velmi těžký, rozhodlo pár míčků," uvedl v pozápasovém rozhovoru Nejedlý, který v tiebreaku prvního setu promarnil vedení 5:3, i tak se může radovat z postupu do dalšího kola.  

 

Pavel Motl obdržel od pořadatelů divokou kartu, avšak stejně jako v minulém týdnu svůj zápas prvního kola nezvládl. Devatenáctiletý tenista se ve středu odpoledne střetl s Danylem Kaleničenkem z Ukrajiny, se kterým prohrál za hodinu hry po setech 3:6, 2:6. 

Do druhého kola se nepodívá ani David Poljak, který svedl tuhou bitvu s Nielsem Lootsmou z Nizozemska. Dvacetiletý tenista srdnatě bojoval v zápase s finalistou turnaje v Jablonci, který se uskutečnil v minulém týdnu. Oba sety dospěly do tiebreaku, ve kterých měl však více ze hry nizozemský tenista, který si zajistil postup do druhého kola. 

 

Do druhého kola turnaje v Jablonci dokázal postoupit Michal Schmid, který si za hodinu hry poradil s Danielem Vrbou, úspěšným kvalifikantem, po setech 6:3, 6:2. Z mého pohledu to bylo velmi povedené utkání. Do zápasu jsem vstoupil brejkem, což je na tomto povrchu velmi důležité. Od základní čáry jsem hrál velmi dobře, nedělal jsem zbytečné chyby, což zřejmě rozhodl," zhodnotil Schmid vítězné utkání. 

allowfullscreen>


1. kolo dvouhry

Filip Veger (CRO, 600.) (5) – MARKO PAŠALIČ ( - ) (Q) 6:2, 6:1

Alexandru Catalin Marasin (ROU, - ) (Q) – MAREK GENGEL (1182.) 4:5 skreč Marasin

MICHAL FRANĚK (1121.) – Michal Marko (1974.) (Q) 5:7, 6:7 (4)

PAVEL NEJEDLÝ (643.) (6) – Mikolaj Jedruszczak (POL, 954.) 6:7 (5), 6:2, 7:5

DOMINIK KELLOVSKÝ (574.) (4) – PATRIK RIKL ( - ) (Q) 6:3, 7:6

ZDENĚK KOLÁŘ (262.) (1) – Peter Vajda (SVK, 823.) 7:5, 6:2

MICHAL SCHMID (774.) – DANIEL VRBA ( - ) (Q) 6:2, 6:4

MATĚJ VOCEL (868.) – DAVID ŠIMŮNEK (2035.) (Q) 6:3, 6:2

Patrik Néma (SVK, 924.) – PETR MICHNEV (382.) (2) 2:6, 4:6

Martin Blaško (SVK, 1209.) – Marius Frosa (ROU, 1970.) (Q) 6:2, 6:1

DAVID POLJAK (796.) – Niels Lootsma (NED, 760.) (8) 6:7 (5), 6:7 (1)

PAVEL MOTL (1970.) (WC) – Danylo Kaleničenko (UKR, 657.) (7) 3:6, 2:6

PETR NOUZA ( - ) (WC) – TOMÁŠ PAPÍK (527.) (3) 5:7, 6:7 (1)

Adam Majchrowicz (POL, 1227.) – JAN MINÁŘ ( - ) (WC) 6:7 (4), 6:3, 3:6

ANTONÍN BOLARDT ( - ) (WC) – ONDŘEJ KRSTEV (1060.) 3:6, 2:6

Michal Dembek (POL, 914.) – Lukáš Klein (SVK, 1432.) (Q) 5:7, 2:6

Jablonecký future den po dni

18.10.2016 Futures v Jablonci: Do hlavní soutěže se kvalifikovali čtyři Češi

17.10.2016 Futures v Jablonci: Desítka Čechů uspěla v prvním kole kvalifikace