WTA chystá změny v řazení turnajů. Inspiruje se ATP

- Jan Vojkůvka

Ženská tenisová asociace (WTA) chystá poprvé od roku 2009 změnu v řazení svých turnajů. Stávajících pět kategorií (s výjimkou grandslamů) bude podle informací nahrazeno čtveřicí nových kategorií, které se inspirují řazením na okruhu ATP.

Fanoušci ženského tenisu si už zvykli na tradiční označení turnajů, které WTA používá dlouhých 11 let. Turnaje na ženském okruhu jsou aktuálně rozděleny do pěti kategorií – Premier Mandatory, Premier 5, Premier, International a WTA 125K Series.

Už v prosinci ovšem má dojít k oficiálnímu přejmenování těchto kategorií a jejich zjednodušení. Inspiraci přitom WTA čerpá z mužského okruhu, který má jednoduché řazení turnajů podle počtu bodů, které získává vítěz těchto podniků. Jedná se o ATP Masters 1000, ATP 500 a ATP 250.

Jaké změny tedy WTA chystá? Turnaje WTA Premier Mandatory (Indian Wells, Miami, Madrid, Peking) a turnaje Premier 5 (Dauhá, Řím, Cincinnati, Montreal/Toronto, Wu-chan) se dle španělského deníku Marca přejmenují na WTA Masters.

Turnaje WTA Premier (udělují pro vítězky 470 bodů), kterých je v kalendáři za normálních okolností (bez narušení sezony kvůli pandemii koronaviru) 12, by se měly přejmenovat podle Marcy na WTA 500. A turnaje International, kterých je více než 30 (vítězky berou 280 bodů) se pravděpodobně přejmenují na WTA 250.

Nejnižší kategorie turnajů WTA 125K series dozná také změny. Zde se bude jednat o pouhé zkrácení názvu na WTA 125.

Podle deníku Marca by WTA měla přejmenování kategorií svých turnajů oficiálně oznámit 2. prosince.