ATP

Davyděnko vzpomíná: Skalp Rogera byla největší výhra kariéry

- Radek Štohl

Už je to téměř 11 let. Pro mnohé tenisové nadšence však stále velký zážitek. V semifinále Turnaje mistrů 2009 Nikolaj Davyděnko zatarasil cestu do finále tehdy jasnému favoritovi Rogeru Federerovi, který ho svojí hrou inspiroval také v pozdějším zápase o titul.

„Bylo to mé největší vítězství kariéry," ohlíží se zpětně bývalý třetí hráč žebříčku. „Rogera jsem přitom nikdy předtím neporazil," připomíná dvanáct předchozích porážek.

Ten den, 28. listopadu 2009, však všechno bylo jinak. Davyděnko vyhrál 6:2, 4:6 a 7:5 a ve finále se mohl těšit na Juana Martína Del Potra.

„Vyzrál jsem na Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, všechny hráče TOP 10. Skalp Rogera Federer mi ale ve sbírce stále chyběl," mrzelo čtyřnásobného grandslamového semifinalistu ve dvouhře.

Triumf nad Federerem mu pomohl také ve finálovém střetnutí, když Del Potra porazil 6:3, 6:4.

„Vše pro mě bylo mnohem jednodušší. Měl jsem jednoznačný plán, a to hrát krátké míče za každou cenu, přesně jako to provádí Roger Federer," ozřejmuje svoji taktiku, se kterou šel na Argentince.

„Musel jsem hrát rychlé a agresivní údery. Dělal jsem vše, co bylo v mých silách, abych vyhrál ve dvou setech. Během mečbolu jsem byl nervózní. Jakmile jsem ho proměnil, emoce vytryskly nadšením," dodává s úsměvem.