Velký turnaj hlásí změnu! O co se jedná?

- Radek Štohl

Příští sezona nabídne jednu velkou novinku. Na prestižním turnaji ve španělském Madridu se na rozdíl od jednoho týdne uskuteční čtrnáctidenní program. Zatímco ženy kvalifikaci zahájí v úterý 27. dubna, muži o tři dny později. Vítězové budou známi nejpozději 9. května. Ve středu to oznámily oficiální stránky turnaje.

„Jsme šťastní, že se nám podařilo dosáhnout tohoto cíle," rozplýval se turnajový ředitel Mutua Madrid Open Feliciano López. 

„Rozšíření do téměř dvou týdnů je velmi zasloužené a nezbytné. Dovolí nám to užít si nejlepšího světového tenisu o několik dní více," těší Lópeze.

„Jak sponzoři, tak fanoušci tuto novinku uvítají s otevřenou náručí, stejně jako samotný Madrid, který zásluhou toho získá mnohem větší počet návštěvníků na delší časové období," hledá Španěl výhody nejen v oblasti sportovního odvětví.

Mutua Madrid Open mezi mužskou část poprvé prorazil v sezóně 2002, kdy se zde sedm let hrálo ATP Masters 1000 na krytých kurtech na tvrdém povrchu. Od roku 2009 se turnaj z konce sezony přemístil na jednu z generálek na French Open, ke všemu se už hraje na antukových dvorcích pod širým nebem. Od této doby se z toho rovněž stal společný tenisový podnik pro muže i ženy.

Letošní ročník španělské akce se nekonal vinou opatření před nákazou koronaviru. Elitní tenisté si tak alespoň vyzkoušeli virtuální podobu, ve které zvítězila Nizozemka Kiki Bertensová a Brit Andy Murray.

V Madridu se v minulosti dařilo Petře Kvitové, která zde triumfovala v letech 2011, 2015 a 2018.

Důležité termíny Madridu 2021:
Úterý 27. dubna (začátek kvalifikace ženské dvouhry)
Čtvrtek 29. dubna (začátek hlavní soutěže ženské dvouhry)
Pátek 30. dubna (začátek kvalifikace mužské dvouhry)
Neděle 2. května (začátek hlavní soutěže mužské dvouhry)