Češi v akci: Kvitová získala v Lucemburku devět her v řadě, v Moskvě se Češkám nedařilo

- Daniel Kubelka

Tenisové žně čekalo fanoušky českého, především ženského tenisu. Trio českých tenistek se totiž představilo jak na turnaji v Lucemburku, kde hájí post nejvýše nasazené hráčky Petra Kvitová, tak i v Moskvě. V ruské metropoli se ale českým tenistkám nedařilo a kompletní trio se s turnajem loučí již v prvním kole.

V Lucemburku se Češkám dařilo

Petra Kvitová sice již přišla o možnost kvalifikovat se na letošní Turnaj mistryň, i tak má ale stále o co hrát. Turnaj v Lucemburku, kde hraje v pozici nasazené jedničky, je pro ni přípravou na blížící se WTA Elite Trophy. Česká tenistka se na úvod střetla se Sie Su-wei z Tchajwanu, kterou aktuální světová jedenáctka dokázala letos již jednou porazit. Podařilo se jí to ve druhém kole French Open, kde přehrála asijskou soupeřku 2:0 na sety.

Tentokrát se ale utkání vyznačovalo zejména v první sadě velmi divokým průbehem. Obě hráčky měly k dispozici šest brejkbolů, a když Sie prolomila servis české soupeřky podruhé v utkání, tak za stavu 5:4 podávala na vítězství v úvodním dějství. Od té chvíle se ale obraz na kurtu zcela změnil, Kvitová se začala prezentovat bezchybným tenisem a ziskem devíti her nejen, že otočila první sadu, ale ovládla i celé utkání. Ve druhém kole poměří síly s Američankou Varvarou Lepčenkovou.

V hlavní soutěži se představily také dvě úspěšné kvalifikantky. Kristýna Plíšková se snaží v Lucemburku potvrdit skvělou formu z posledních týdnů a v prvním kole si zopakovala souboj s Francouzkou Oceane Dodinovou, s níž se střetla minulý týden v Linci a měla jí co oplácet, protože nadějně rozehraný duel nedokázala dotáhnout do konce. Do karet jí ale nehrál ani fakt, že Dodinovou dokázala porazit pouze jedinkrát z dosavadních čtyř vzájemných utkání.

Do utkání Plíšková vstoupila skvěle a ujala se vedení 2:0, avšak poté prohrála pět her v řadě a vývoj první sady již zvrátit nedokázala. Druhé dějství bylo vyrovnané až do osmé hry, kdy česká tenistka zaznamenala rozhodující brejk a set již úspěšně dopodávala. Na vítězné vlně vstoupila i do třetí sady, v níž se bleskově ujala vedení 2:0 a výhodu nabytého brejku dokázala udržet až do konce utkání. Rodačka z Loun tak v Lucemburku postupuje do druhého kola, v němž se utká s další kvalifikantkou Laurou Davisovou.

Také Tereza Smitková prošla v Lucemburku úspěšně kvalifikací, jenže na úvod turnaje ji nečekalo nic snadného. V cestě jí totiž stála nevyzpytatelná Rumunka Sorana Cirstaová, aktuálně 82. hráčka světového žebříčku. Obě tenistky se doposud nikdy neutkaly, v pozici mírné favoritky ale vstupovala do zápasu rumunská hráčka.

V úvodu zápasu tenistkám činilo problém držet si vlastní servis a první tři gemy vyústily v brejk, avšak poté Smitková zlepšila podání a úvodní set ovládla poměrem 6:3. Druhé dějství poté již rozhodl jediný ztracený servis Cirsteaové, o který přišla ve čtvrtém gemu. Česká tenistka následně utkání dokázala dovést do vítězného konce a o postup do čtvrtfinále se nyní popere s krajankou Denisou Allertovou.

Moskva se stala pohřebištěm českých tenistek

Úvodním kolem odstartoval turnaj v Moskvě pro trojici českých tenistek. Barbora Strýcová nepotvrdila roli nasazené šestky a nestačila na Chorvatku Anu Konjuhovou, která se do hlavní soutěže dostala až jako tzv. lucky loser., a padla po setech 4:6, 6:1 a 2:6.

Strýcová přitom do zápasu vstoupila dobře a po dvou brejcích vedla 4:1. Nadějné vedení ale proti čtvrtfinalistce letošního US Open neudržela. Osmnáctiletá Chorvatka totiž získala pět her v řadě a úvodní sadu získala v poměru 6:4. Druhý set nabídl oproti tomu úvodnímu jasný průběh. Konjuhová se totiž držela jen dostavu 1:1, pak už bodovala pouze její soupeřka , která snadno srovnala stav zápasu. Třetí sadu rozhodl šestý gem. Strýcová v něm přišla o podání čistou hrou  ačkoliv v osmé hře dokázala odvrátit úvodní mečbol soupeřky, s tím dalším už si neporadila a s pavoukem dvouhry v Moskvě se tak předčasně loučí.

Lucie Šafářová se po rozchodu s Robem Steckleym představila v Moskvě poprvé oficiálně s novým koučem, kterým se stal František Čermák. Rodačka z Brna vyfasovala v prvním kole nepříjemný los, do cesty se jí totiž postavila Darja Gavrilovová a vůbec poprvé českou tenistku dokázala porazit. Australanka zvítězila dvakrát 6:2 a raduje se z postupu do 2. kola.

Duel Šafářové s Gavrilovovou byl vyrovnaný pouze do stavu 2:2 v prvním setu. Australanka poté vyhrála sedm her v řadě, tudíž úvodní sadu vyhrála 6:2 a na začátku té druhé vedla rychle 3:0. Získaný náskok navíc udržela a s přehledem oslavila postup do dalšího kola.

Jako poslední zasáhla do hry Kateřina Siniaková, která si účast v hlavní soutěži musela vybojovat v kvalifikaci. Na začátek turnaje poměřila síly s domácí hráčkou a nasazenou šestku Anastasií Pavljučenkovovou, se kterou prohrála dosavadní oba vzájemné zápasy. Ten první navíc právě v Moskvě před dvěma lety, kdy Ruska zastavila tehdejší senzační tažení české tenistky v semifinále.

Do zápasu lépe vstoupila Pavljučenkovová, která vedla již 4:1 se dvěma získanými podáními soupeřky, ale Siniaková dokázala na situaci skvěle zareagovat, zvládla Rusce sebrat servis i za stavu 4:5, kdy podávala na vítězství v setu a první sadu dovedla do tiebreaku. Ten ale i přes bojovný výkon prohrála poměrem 2:7.

Druhé dějství nebylo o nic méně zajímavé. Pavljučenkovová se bleskově dostala do vedení 3:0, avšak Siniaková vývoj sady pozoruhodně otočila, když získala čtyři hry v řadě a měla výhodu brejku. O tu sice vzápětí přišla, ale nakonec set získala poměrem 7:5, když jej dokázala dopodávat až na druhý pokus.

Rodačka z Hradce Králové skvěle vstoupila i do rozhodující sady, kdy si dokázala vypracovat vedení 3:0 se dvěma brejky k dobru. Ani tento velmi nadějný stav ale Siniaková nedokázala využít a tuto obrovskou tenisovou bitvu trvající téměř tři hodiny nakonec prohrála po setech 6:7(2), 7:5 a 5:7. V Moskvě tak přes síto úvodního kola nedokázala proniknout žádná z českých tenistek. 

ATP/WTA

BGL BNP PARIBAS LUXEMBOURG OPEN (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD, 1. kolo dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (62.)[Q] - Oceane Dodinová (FRA, 83.)[WC] - 3:6, 6:3, 6:4
PETRA KVITOVÁ (11.)[1] - Su-wej Sie (TPE, 81.) - 7:5, 6:0
TEREZA SMITKOVÁ (196.)[Q] - Sorana-Mihaela Cirsteaová (ROU, 82.) - 6:3, 6:3

KREMLIN CUP MOSKVA (ženy, tvrdý povrch, 758 788 USD)

1. kolo dvouhry

Ana Kojuhová (CRO, 58.)[LL] - BARBORA STRÝCOVÁ (21.)[6]  6:4, 1:6, 6:2
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (39.) - Darja Gavrilovová (AUS, 37.)   2:6, 2:6
Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 23.)[7] - KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.)[Q] - 7:6(2), 5:7, 7:5

1. kolo čtyřhry

Bencicová, Mladenovicová (SUI/FRA) - SINIAKOVÁ, Srebotniková (SLO)[3] - 2:6, 3:6

ITF/FUTURES

CROCIRCUIT POWER by LUKAS SPORT BOL (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

Anda Karanušićová (CRO)[Q] - MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ (451.)[3] - 6:4, 6:4
Ani Mijaciková (CRO, 705.)[7] - ANETA LABOUTKOVÁ [Q]   6:3, 6:4
Steffi Distelmansová (BEL, 957.) - VENDULA ŽOVINCOVÁ (619.)[5]  2:6, 4:6

1. kolo čtyřhry

Markovićová, Ostojićová (SRB) - HÁJKOVÁ, LABOUTKOVÁ  - Hájková, Laboutková bez boje

ISMANING OPEN BY MEDICUS (ženy, hala, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (570.)[3] - Natalie Proeseová (GER, 907.)  6:7(5), 6:3, 6:4

SANTA MARGHERITA DI PULA (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

KAROLÍNA ČECHOVÁ [Q] - Sarah Stoerbraucková (ITA)[LL]  6:0, 6:0

1. kolo čtyřhry

ČECHOVÁ, Spigarelliová (ITA) - Ponomarová, Spiteriová (GER/ITA)[3] - 1:6, 3:6

HAMMAMET OPEN (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Sihem Bellhouelová (FRA)[Q] - GABRIELA HORÁČKOVÁ (815.)[8] - 2:6, 2:6

CROCIRCUIT POWER by LUKAS SPORT BOL (muži, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

Andre Biro (HUN, 1098.)[Q] - VÍT KOPŘIVA (508.)[6]  4:6, 3:6
Nerman Fatić (BIH, 622.) - JAROSLAV POSPÍŠIL (406.)[2] - 5:7, 3:6

EGYPT F29 MEN'S FUTURES ŠARM AŠ-ŠAJCH (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Oleg Chotkov (UKR, 932.) - JAN ZEDNÍK (1395.)[Q]  4:6, 2:6

ISMANING OPEN BY MEDICUS (muži, hala, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Jurgen Briand (FRA, 1586.)[Q] - MAREK JALOVIEC (427.)[2] - 0:6, 2:6

SANTA MARGHERITA DI PULA (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

ROBIN STANĚK (313.)[1] - Marco Gian Moroni (ITA, 895.)[WC] - 6:2, 3:6, 4:6