Na to nemají ani Federer s Djokovičem. Dimitrov vévodí statistice na Turnaji mistrů

- Marek Bartošík

Kdybyste se měli zamyslet nad jménem tenisty, který má nejvyšší procentuální úspěšnost v historii Turnaje mistrů, velmi pravděpodobně byste vybrali jména jako Roger Federer, Novak Djokovič, Pete Sampras, Ivan Lendl či Boris Becker. Zmíněné statistice však poněkud překvapivě dominuje Grigor Dimitrov!

Grigor Dimitrov je na vrcholu žebříčku procentuální úspěšnosti na Turnaji mistrů díky svému tažení z ročníku 2017. Bulharský tenista tehdy zvládl všech pět svých zápasů, z toho tři ve třech setech. Do rozhodujícího dějství dospělo také finále proti Davidu Goffinovi, senzačnímu přemožiteli Rogera Federera ze semifinále.

Ačkoliv Dimitrov odehrál ještě několik solidních sezón, na závěrečný podnik roku pro osm vyvolených se dosud kvalifikoval pouze jednou (mnoho mu nescházelo třeba v ročníku 2014).

Shodou více okolností je tak na Turnaji mistrů (zatím) nepřemožen, jeho úspěšnost je tedy stoprocentní. Na druhém místě se nachází Ilie Năstase (88 %), následují Rod Laver a Tom Okker (oba 80 %), Ivan Lendl (79,6 %) a Roger Federer (77,6 %).

Novak Djokovič má po započtení sobotní porážky v semifinále přibližně 70% úspěšnost, což ho řadí na 14. místo za Peta Samprase (71,4 %).

Studovanou statistiku je samozřejmě nutné brát s velkou rezervou. Klíčovým kritériem pro posouzení historické úspěšnosti na Turnaji mistrů je celkový počet triumfů. V tomto pořadí je první Roger Federer (6 triumfů), pětkrát uspěli Novak Djokovič, Pete Sampras a Ivan Lendl, čtyřikrát Ilie Năstase, třikrát Boris Becker a John McEnroe a konečně dvakrát Lleyton Hewitt a Björn Borg.

Nejvíce jednotlivých vítězství má Federer (59), následují Lendl (39), Djokovič (38), Becker (36) a Sampras (35). Rafael Nadal, jenž na premiérový titul z ATP Finals stále čeká, dosud zapsal 20 vítězství (úspěšnost 55,6 %).