ATP

Dvojchyba na mečbol! Nemám si na co stěžovat, líčí Rus

- Radek Štohl

Sportovní osud si s ním pohrál. Ruský mladík Andrej Rubljov v úterý večer byl velmi blízko své první výhře na Turnaji mistrů, Stefanose Tsitsipase však nakonec neporazil. S loňským vítězem závěrečné akce sezony padl 1:6, 6:4, 6:7(6).

Tiebreak třetího setu. Podání. Rubljov vše měl ve vlastních rukách. V důležitou chvíli ale zahrál vůbec jedinou dvojchybu úterního večerního zápasu.

Zahořkle přitom nepůsobil.

„Jsem vděčný za dosavadní sezonu. Nemůžu si vůbec stěžovat. Nikdy předtím jsem nevyhrál tolik turnajů během jednoho ročníku,“ poukázal Rubljov na tituly z Dauhá, Adelaide, Hamburku, Petrohradu a Vídně.

„Rovněž jsem nikdy nenasbíral takový počet výher v jedné sezoně. (40) Vůbec si tak nemám na co stěžovat. Ke všemu jsem poprvé v kariéře prorazil do TOP. Je to pro mě úžasný rok,“ zářil někdejší první junior kombinovaného žebříčku.

Ruský tenista úvodní set prohrál za pouhých 19 minut. Do zápasu se přitom dokázal vrátit. I zásluhou dvou odvrácených brejkbolů za stavu 3:3 ve druhém setu.

„Je parádní, že jsem utkání vůbec mohl takto zdramatizovat. V podstatě to vypadalo na 1:6, 3:6, přesto jsem pořád bojoval a na konci měl mečbol. Šance na vítězství byly,“ přiznal Rubljov.

Do třetího zápasu ve skupině tak už půjde bez postupových ambicí. Zápas však rozhodně nezabalí, vždyť minimálně hraje o 200 bodů do žebříčku ATP.

„Proti Stefanosu jsem ukázal mentální sílu, což si můžu přenést do zápasu s Dominikem. Proti němu prostě potřebujete hrát fantasticky,“ dodal k příštímu soupeři, kterého porazil ve dvou posledních vzájemných zápasech ze čtyřech.