Přestává to být únosné, stěžuje si Schwartzman na restrikce

- Jan Vojkůvka

Protipandemická opatření zažívají v současnosti obyvatelé téměř celé planety. Tenisté na tom, samozřejmě nejsou jinak. Jejich živobytí se ovšem podle Diega Schwartzmana nachází na scestí. Důvodem je podle něj způsob života, jakým hráči žijí, a který se příliš neslučuje s řadou omezení, která mnoho tenistů mohou zničit psychicky i finančně.

Nejrůznější restrikce panují prakticky ve všech zemích na světě. Výrazně je tím ovlivněn i sport, tenis nevyjímaje. Turnaje se pořádají za přísných bezpečnostních opatření, případně se rovnou ruší, mnoho tenistů se vůbec na kurt nedostane a jejich kariéry jsou tím pádem v ohrožení.

„Věřím, že žádný sport to za současných nedokáže dlouhodobě udržet,“ podotkl Schwartzman k vynuceným změnám, kterým všechny profesionální okruhy kvůli pandemii koronaviru čelí.

„Bylo nám sice umožněno hrát, ale se spoustou omezení. Ať už se jedná o snížené odměny, přísné protokoly, nutnost trávit celé týdny v osamění v bublinách, či omezení s přístupem členů vašeho týmu do dějiště turnajů,“ vyjmenoval Schwartzman. „Psychicky i finančně to přestává být únosné.“

Stejně jako celý svět, tak i Schwartzman vidí světlo na konci tunelu v možné distribuci vakcíny proti Covidu-19. S ní by se svět mohl pomalu vrátit do normálu. „Dříve nebo později, nevím jestli za dva, tři nebo šest měsíců, tu snad vakcína bude. Postupně se to normalizuje.“

Argentinský tenista si ovšem uvědomuje, že i přes složitou situaci na tom jsou v současnosti tenisté ještě dobře. „Realita je také taková, že my hrajeme tenis a jsou tu lidé, kteří to mají oproti nám opravdu těžké,“ upozornil závěrem.