Kontroverzní krok ATP? Ubere slabším, přidá šampionům

- Jan Vojkůvka

Snaha mužské tenisové asociace (ATP) o větší podporu slabších tenistů nejspíš kvůli pandemii koronaviru vezme za své. Na sociální sítě unikla informace o zredukování prize money pro rok 2021. To by byl pochopitelný krok, kdyby se nejednalo také o přerozdělování odměn, na jehož základě více peněz poputuje k těm nejlepším.

Změny, které od příští sezony ATP plánuje, se dotknou zejména tenistů, kteří na turnajích nejvyšší kategorie nastupují do kvalifikací, případně vypadávají v prvních kolech. Informace o chystaných kontroverzních krocích ATP zveřejnil na svém Twitteru portugalský tenista Gastao Elias.

Byť Portugalec svůj tweet poměrně rychle smazal, neunikl pozornosti mnohých fanoušků, kteří jej začali šířit dál. Podle zveřejněných informací hráčský koncil ATP schválil redukci prize money pro příští sezonu, aby turnaje mohly operovat s menšími finančními prostředky.

Na tom by, s ohledem na těžkou situaci kolem pandemie koronaviru, nebylo nic špatného. Hlavní kontroverzí ovšem je část, v níž se píše, že „koncil odhlasoval změnu distribuce prize money, která mírně ubere udělované peníze v kvalifikacích a úvodních kolech a zvýší odměny v pozdějších kolech.“ Dodatečně je navíc dopsáno, že se jednalo o žádost některého z tenistů.

Ve výsledku to znamená, že tenisté, kteří se pohybují například mezi 60. a 100. místem žebříčku ATP, a kteří vstupují do turnajů ATP v kvalifikacích, případně vypadávají v prvním či druhém kole, si finančně pohorší. Naopak ti lepší, kteří postupují do závěrečných kol či turnaje vyhrávají, změny příliš nepocítí, případně si vydělají o něco více.

Tyto kroky jsou přitom v plném rozporu s politikou ATP, která se snažila v posledních letech peníze do počátečních fází turnajů přidávat.

„Díky, ATP, jsem si jistý, že o to požádali hráči. Mimochodem, kteří to byli? A lidé jsou stále překvapení, že Novak Djokovič založil jinou hráčskou asociaci!“ napsal rozzlobeně Elias ke svému tweetu, jenž posléze smazal. Ve svém příspěvku narazil na novou hráčskou asociaci, kterou spolu na konci srpna založili Djokovič a Vasek Pospisil. Djokovič, jenž byl do té doby prezidentem hráčského koncilu ATP, tak učinil kvůli tomu, že podle něj tato rada nezastupovala dostatečně zájmy tenistů.

Pokud tou dobou věděl, že ATP jedná o těchto změnách, co se týče prize money, a které rada odsouhlasila, vnáší to do celé kauzy nové světlo.

Prozatím není jasné, jestli se změny dotknou pouze turnajů ATP, či zda budou využity i na challengerech. Stejně tak není jasné, o jak výrazný úbytek na odměnách se bude jednat. Jedinou jistotou je, že se opět trochu rozevřou pomyslné nůžky mezi těmi nejlepšími a hráči, kteří se tenisem snaží uživit. A to je jasný krok zpět.