Jedno místo, dva muži. Boj o ATP Finals vrcholí

- Jan Vojkůvka

Vyvrcholení sezony, které se naposledy uskuteční v Londýně, se nejpozději v neděli dozví jméno osmého účastníka. Stát se tak ale může dokonce už v pátek. Boj o kvalifikaci na ATP Finals může rozhodnout argentinský tenista Diego Schwartzman, jemuž stačí vyhrát čtvrtfinálové utkání.

Kvalifikace na Turnaj mistrů v Londýně vrcholí. Zbývá zaplnit poslední místo.

Poslední místo, na které si brousí zuby dva tenisté. Diego Schwartzman, který je postupu velmi blízko, a Pablo Carreño Busta, jenž tak trochu doufá v zázrak.

Schwartzman se po čtvrteční hladké výhře nad Davidovichem Fokinou, jemuž povolil jen dva gemy, prodral na turnaji v Paříži do čtvrtfinále. Pouhé jedno vítězství jej tím pádem dělí od premiérové účasti na Turnaji mistrů.

O postup do semifinále, a zároveň do Londýna, se v pátečním utkání střetne s již jistým účastníkem ATP Finals, Rusem Daniilem Medveděvem, jenž otočil zápas s Alexem De Minaurem. Strašákem pro Schwartzmana může být to, že se svým nadcházejícím sokem prohrál všechny tři vzájemné duely.

V případě páteční porážky by Schwartzman ještě pootevřel malou skulinku, kterou by v boji o Turnaj mistrů rád využil Španěl Pablo Carreño Busta. Aby Schwartzmana v honbě za účastí v Londýně předběhl, potřeboval by ovšem celé pařížské Masters vyhrát.

To se v případě Carreño Busty zdá jako velmi obtížný úkol. V pátek totiž bude muset čelit světové dvojce a prvnímu nasazenému Rafaelu Nadalovi. Se svým krajanem má přitom velmi negativní bilanci 0-6 na zápasy.

Turnaj mistrů, který se bude hrát od 15. listopadu, si doposud zajistili Novak Djokovič, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev a Andrej Rubljov.