1000 výher? To znamená, že jsem starý, smál se po dosažení milníku Nadal

- Marek Bartošík

Jako čtvrtý v historii dosáhl Rafael Nadal na 1000 vítězství na okruhu ATP, když zvládl své první letošní vystoupení na halovém Masters v Paříži. Přidal se tak k elitnímu klubu, který dosud tvořili Jimmy Connors (1274), Ivan Lendl (1068) a Roger Federer (1242). „Jsem hrdý, že ve 34 letech stále hraju a že jsem konkurenceschopný,“ nechala se slyšet španělská legenda.

Když Rafael Nadal po Wimbledonu 2012 zase jednou laboroval se zraněným kolenem, zdálo se, že už ho na tenisovém okruhu žádné šťastné chvilky nečekají. O osm let později je ale všechno jinak – španělský bojovník v netradičním říjnovém termínu ovládl Roland Garros, a získal tak 20. grandslamový titul. A ve středu na pařížském halovém Masters zaznamenal proti Felicianu Lópezovi jubilejní 1000. vítězství v kariéře!

„Jsem samozřejmě moc šťastný. Děkuji ATP a Francouzské tenisové federaci za projev uznání,“ uvedl Nadal, který si po utkání mohl vychutnat ceremoniál k dosažené tisícovce.

„Během kariéry mě potkalo dost výzev, hodně zranění. Vždy jsem ale měl nadšení pro to, abych mohl pokračovat. Jsem hrdý, že ve 34 letech stále hraju a že jsem konkurenceschopný,“ řekl španělský tenista.

Jednu poněkud negativní věc nicméně na celé události našel. „Jsem velmi starý,“ usmál se. „Abyste vyhráli 1000 zápasů, vaše kariéra musí být moc dlouhá.“

A kdy že to Nadal vyhrál první zápas na turnaji ATP? Stalo se tak na jaře 2002. Mladičký Španěl tehdy na antukovém turnaji na Mallorce přehrál Ramona Delgada.

Ze zmíněné tisícovky vítězství pak vyčnívá několik legendárních zápasů, mimo jiné epická římská finále z let 2005 a 2006 a také londýnská bitva s Andym Murraym z Turnaje mistrů 2010. Vybrané momenty nejen z těchto zápasů naleznete ve videu níže.