Týden k týdnu a je to. Federer dosáhl velkého žebříčkového milníku

- Marek Bartošík

Roger Federer a kvalitní postavení na žebříčku ATP, to je dlouho platná kombinace. Švýcarský elegán se nacházel drtivou většinu z posledních sedmnácti let mezi třemi nejlepšími hráči rankingu. Momentálně je sice „až“ čtvrtý, i to mu ale s přehledem stačilo k dosažení velkého milníku – právě v pondělí zkompletoval 1000 týdnů v top 20.

V pondělí 23. dubna 2001 se Roger Federer probojoval do elitní dvacítky žebříčku ATP a od té doby je její stálou součástí. Nic na tom nezměnila ani zranění, která se v posledních letech ozývají stále častěji. Začátkem tohoto týdne tak mohl oslavit jubilejní 1000. týden v top 20.

Devětatřicetiletý Švýcar v této statistice podle očekávání dominuje – druhý Andre Agassi má na kontě 868 týdnů, třetí Jimmy Connors 860 týdnů. Čtvrtý Rafael Nadal, jehož série je stále aktivní, zatím zapsal 792 týdnů. Na třináctém místě s 583 týdny můžeme nalézt Tomáše Berdycha.

Federer nakoukl do elitní dvacítky poprvé už na přelomu února a března 2001, kdy strávil dva týdny na 20. místě. Pak si mírně pohoršil, ale koncem dubna se do top 20 vrátil.

Od poloviny října 2002 až dosud je s výjimkou několika týdnů usazen mezi nejlepšími deseti tenisty rankingu. Onou výjimkou je období od listopadu 2016 do ledna 2017, kdy se negativně projevila Federerova absence na okruhu – kvůli operaci kolena a bolesti zad nehrál šest měsíců, a tak spadl dokonce na 17. místo.

Ještě větší žebříčková pohroma hrozila Švýcarovi letos. Na Australian Open si postupem do semifinále zajistil 720 bodů. A jelikož od té doby kvůli dvěma operacím kolena nehrál, žádné další body nepřidal.

S takovou by se dvacetinásobný grandslamový vítěz sotva udržel v top 100. Nicméně mu pomohlo rozhodnutí ATP spočívající v tom, že téměř žádný tenista neztratí do konce sezóny ani jediný bod (výjimkou je Turnaj mistrů, z něhož Federer odečte 400 bodů).

Hvězdný Švýcar tak stále disponuje porcí přesahující šestitisícovou hranici. Pokud vše půjde podle plánu, na kurty se vrátí na Australian Open 2021, kde dosud triumfoval šestkrát.