Obrat z 0:6 a 0:4 i hladké finálové vítězství. Sabalenková prožila v Ostravě pořádnou divočinu

- Jan Vojkůvka

Dvakrát čelila hrozbě vyřazení. Ve čtvrtfinále prohrála 10 her v řadě, než následně duel otočila 12 vyhranými gemy za sebou. Aryna Sabalenková zvládla dva divoké zápasy s Cori Gauffovou a Sarou Sorribes Tormovou, čímž se v Ostravě nastartovala k cestě za osmým titulem na okruhu WTA. Celý turnaj zakončila dvěma hladkými finálovými výhrami.

Už první zápas Sabalenkové na J&T Banka Ostrava Open mohl být také jejím posledním. S šestnáctiletou Cori Gauffovou prohrávala 1:6, 7:5, 2:5 a ztrácela dva brejky. V kritický okamžik ale zabrala. Nepovolila soupeřce vybojovat mečbol, dvakrát prorazila její servis a srovnala na 5:5.

V dramatické koncovce odvrátila brejkbol v jedenácté hře, vynutila si tiebreak a ten ovládla drtivě 7:2. To byl pro běloruskou tenistku první zářez na pažbě. Reálně přitom hrozilo, že bude i (opět řečeno) poslední.

Ve čtvrtfinále se Španělkou Sorribes Tormovou si prožila skutečnou divočinu. Senzačně prohrála prvních deset gemů a čelila skóre 0:6, 0:4. A v páté druhé sady čelila ještě dvěma brejkbolům! Ani to ji ovšem nezastavilo.

Nejen, že druhý set vyrovnala a otočila šesti gemy v řadě, ale v rozhodujícím dějství nadělila soupeřce kanára! Získala tak dvanáct gemů v řadě a mnozí nechápali, co se to vůbec na kurtu stalo.

„Po těchto těžkých zápasech jsem cítila, že se tlak přenáší spíš na ostatní. Já mohla hrál uvolněněji, a věděla jsem, že se dokážu dostat do zápasu bez ohledu na to, čemu budu čelit. Zápasy jako ty, které jsem tento týden odehrála (s Gauffovou a Sorribes Tormovou), mně pomohly být více konzistentní a soustředěná.“

Dvaadvacetiletá Sabalenková od té chvíle ostravskému dvorci kralovala. V semifinále pokořila Američanku Jennifer Bradyovou 6:4, 6:4 a ve finále hladce přehrála trápící se Viktorii Azarenkovou 6:2, 6:2.

„Jsem nadšená, že jsem se dokázala vypořádat s vysokou úrovní její hry od prvního fiftýnu,“ usmívala se Sabalenková. „Jsem ohromně šťastná, že jsem vyhrála. Je to pro mě důležité.“

Radost z vítězství jí nesebraly ani zdravotní obtíže, kterým její krajanka v utkání čelila. Zároveň se jimi ani nenechala rozhodit, což se mnohdy také stává. Naopak. V prvním setu získala pět gemů v řadě a ve druhém dějství si vypracovala náskok dvou brejků, než povolila soupeřce poprvé v utkání uspět na returnu.

Po ztrátě podání se Sabalenková rychle sebrala a svou suverénní jízdu za titulem okořenila ještě jedním brejkem. Vybojovala tím druhý letošní titul, osmý celkově a posun ve světovém žebříčku na 11. místo.

A aby toho nebylo málo, dokázala v Ostravě ovládnout spolu s Elise Mertensovou čtyřhru, ve které získala v této sezoně vůbec první trofej.

„Jsme mladé a silné, dokážeme vyhrávat v singlu i deblu,“ smála se Sabalenková, která si doslova podmanila premiérový turnaj v Ostravě.

Prožila vskutku povedený týden. I když na začátku trošku divoký...