24. 10. 2020
Zajímavosti ATP

Vztek na rozhodčího. Chačanov neunesl jasnou křivdu a další těsné výroky

Ani zdaleka to nebyl poklidný zápas. Duel Karena Chačanova a Daniela Evanse ve čtvrtfinále turnaje ATP v Antverpách přinesl několik kontroverzních momentů. Kritika obou tenistů přitom směřovala na rozhodčího Adela Noura, jehož výroky nemohlo posoudit absentující jestřábí oko. Situaci těžce nesl především čtyřiadvacetiletý Chačanov, který se posléze za své chování omluvil.

Byla to patrně jedna z největších chyb umpirového sudího za poslední roky. Karen Chačanov (17.) vedl v Antverpách proti Danielu Evansovi (35.) 4:2 na gemy a při svém podání čelil stavu 15:30. Ve výměně se dostal k síti, kde zahrál dělový forhend.

Zatímco čároví nic nehlásili, egyptský umpire Adel Nour viděl míček v autu. Při detailnějším pohledu je přitom jasně vidět, že úder ruského tenisty skončil ještě před základní čárou. Nicméně Nour tvrdil, že si je svým rozhodnutím jistý. Dokonce ukazoval velikost onoho „autu“.

„Ok, po zápase se na to podíváme,“ reagoval oprávněně naštvaný Chačanov.

Další situace, tentokrát už nejasná, se odehrála za stavu 6:3, 3:2 a 40:30 při podání Chačanova. Nelíbil se mu dlouhý forhend Evanse. Nelze však tvrdit, že by se určitě jednalo o aut. V téže hře se dostal ke slovu i Evans, který poněkud zbytečně debatoval o vlastním lobu do autu.

Klíčový moment celé vyhrocené bitvy přišel za stavu 7:7 v tiebreaku druhého setu. Evans zahrál agresivní forhend. A jelikož nikdo z rozhodčích neměl nic proti, jednalo se o vítězný míč. Chačanov však začal okamžitě protestovat – míč byl podle něj v autu. Z opakovaných záběrů je obtížné říct, kdo měl pravdu. Rozsoudit obě strany mohlo pouze jestřábí oko. To ale k dispozici nebylo.

Evans vyhrál i další fiftýn, a zajistil si tak vyrovnání na 1:1 na sety. Frustrovaný Chačanov zareagoval po svém – nakopl reklamní panel na síti a dvakrát bouchl raketou do umpiru. Není divu, že psychicky nalomený Rus nakonec zápas po dvou hodinách a 40 minutách prohrál 6:3, 6:7(7) a 4:6.

Bláznivé představení má nicméně uspokojivý závěr. „Po zápase jsem mluvil s rozhodčím. Bylo mu to opravdu líto a omluvil se mi za své chyby. Já jsem se mu omluvil za své neslušné chování. Na konci dne jsme všichni lidé a můžeme chybovat,“ napsal na svůj instagramový účet Chačanov.

Karen Chačanov Daniel Evans

Diskuze


Pro přidávání komentářů do diskuze se musíte přihlásit. Pokud nemáte svůj účet, můžete se registrovat.

Denní menu, 6.7.2022: Junioři se představí ve Wimbledonu. Lehečku čeká osmifinále challengeru

Hned osm českých juniorů ve středu zasáhne do slavného Wimbledonu. V osmifinále singlu si zahrají Nikola Bartůňková a Linda Klimovičová, o čtvrtfinále čtyřhry bude usilovat…

Strhující bitva na centrkurtu. Prošoupala jsem si tenisky! líčí hrdinka Bouzková

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Když to bylo nutné, hrála Marie Bouzková i na zemi nebo přehodila svou raketu do levé ruky. Česká bojovnice předvedla proti Ons Džabúrové ve…

Wimbledon: Bouzková po statečném výkonu padla se světovou dvojkou. Duo K/S je už v semifinále

Marie Bouzková v úterý poprvé pocítila příchuť grandslamového čtvrtfinále a znovu předvedla kvalitní výkon. Tentokrát to však na vítězství nestačilo, na druhé straně totiž stála…

Denní menu, 5.7.2022: Bouzková ve Wimbledonu dohrála. Čechům se na challengerech nedařilo

Marie Bouzková v úterý poprvé pocítila příchuť grandslamového čtvrtfinále a znovu předvedla kvalitní výkon. Tentokrát to však na vítězství nestačilo, na druhé straně totiž stála…

Čtvrtfinalista Wimbledonu míří k soudu! Kyrgios je obviněn z napadení expřítelkyně

Nick Kyrgios, který je známý nejen svým tenisovým uměním, ale i mnohými excesy na kurtu, se dostal do pořádných problémů. Australský bouřlivák je totiž obviněn z napadení své…

0:2 na sety? Žádný problém! Djokovič protáhl wimbledonskou šňůru už na 26 výher

Neporazitelnost Novaka Djokoviče ve Wimbledonu nadále trvá! Nic na tom nezměnilo ani úterní čtvrtfinále s Jannikem Sinnerem. Srbská hvězda sice prohrávala už 0:2 na sety, ale od…

Další články