ATP

Velká chyba před podáním! Může za to lidský faktor?

- Radek Štohl

Nevídané situace se dočkali fanoušci na turnaji v Petrohradu. Ugo Humbert se proti Andreji Rubljovovi připravoval na podání, přičemž ho nečekaně zarazilo automatické jestřábí oko, které mu ohlásilo chybu nohou. Francouz se přitom prohřešku nedopustil.

Humbert před svým servisem vzorně stál za základní čárou. Míček se tradičně chystal „bouchnout“ o zem. Zničehonic však automatické jestřábí oko, zastupující tradiční čárové rozhodčí, zahlásilo chybu nohou.

Francouzský tenista i jeho ruský soupeř se na chvíli nevěřícně zarazili. Podávajícího Humberta to však z klidu nevyvedlo, při svém dalším servisu trefil podání na kříž, Rubljov return nedostal ani k síti.

Co za celou situací stálo? Ačkoliv se na první pohled může zdát o jednoznačném pochybení techniky, podle popisu jestřábího oka však vše funguje na následujícím principu:

„Na kurtu je dvanáct kamer, které jsou využívány na vyhodnocení dobrých a špatných úderů. Při chybě nohou však jestřábí oko vyžaduje asistenci. Pro tento účel je k dispozici šest kamer, které jsou monitorovány lidským faktorem. Pokud se rozhodčí domnívají, že někdo udělal chybu nohou, zmáčknou tlačítko. Ve stejné chvíli zazní oznámení o chybě přímo na kurtu.“

Ze zápasu nakonec lépe vyšel Andrej Rubljov, který Ugo Humberta porazil 4:6, 6:4, 7:5.