Ostrava: Kolář za hodinu smetl Michaličku, Dlouhý na titul nedosáhl

- Jan Šimek

Prosperita Open v Ostravě pomalu finišuje. V sobotu byl na programu český semifinálový souboj, ve kterém talentovaný Zdeněk Kolář za necelou hodinu hry ve dvou setech srazil Marka Michaličku. Ve finále bude Kolářovým soupeřem Francouz Constant Lestienne. Vítězem čtyřhry se stalo duo Arends/Weissborn, které zdolalo dvojici Dlouhý/Podlipnik-Castillo.

„Zdeněk hrál hodně dobře, nedal mi nic zdarma. Hrál soustředěně, celý zápas skoro nedělal chyby. Neměl jsem se čeho chytit,“ hlesl po porážce Marek Michalička, který nezačal dobře a v prvním setu brzy prohrával 0:3, pak se Kolář dostal do vedení 5:1 a šel servírovat na vítězství v první sadě. Zkušenější Michalička mu ale sebral podání.

„Cítil jsem, že by se to mohlo zdramatizovat, ale můj servis byl tentokrát tragický. Moc mě nepodržel,“ litoval devětadvacetiletý tenista. Michaličkovi servis vůbec nechodil. „Od něj se to celé asi odvíjí, ale celkově to bylo trápení. Ve spojení s tím, jak dobře hrál Zdeněk. Furt mě tlačil při mém servisu. Měl jsem to v hlavě,“ přiznal.

I přes prohru v semifinále bere své tažení turnajem jako úspěšné. „Kdyby mi to někdo řekl, než jsem tady jel, bral bych to. Dostat se z kvalifikace do semifinále je super. Jel jsem tady s tím, že si chci zahrát nějaké zápasy. Některá utkání jsem vyhrál, což je dobré,“ řekl. Vysoko řadí hlavně výhru nad Srbem Tipsarevičem, někdejší světovou osmičkou. „Byl zážitek si s ním zahrát. Budu to hodnotit velmi pozitivně,“ dodal.

Naopak Kolář po jednoznačné výhře zářil radost. „Před utkáním bych to nečekal. S Márou Michaličkou jsem dosud nevyhrál, ale nyní jsem si věřil, že bych to mohl zlomit,“ tvrdil. „Od začátku utkání jsem diktoval tempo. Hrál jsem poměrně bezchybně. Mára občas dal nějaký lehčí balon, což mi pomohlo,“ vysvětlil Zdeněk Kolář.

V semifinálovém duelu se mohl opřít o své podání. „Servis konečně fungoval, za což jsem moc rád,“ přiznal. V neděli si tak zahraje o celkové prvenství. Jeho soupeřem bude francouzský tenista Constant Lestienne, který bude favoritem. „Viděl jsem ho akorát tady na turnaji, jinak se neznáme. V žádném utkání jsem nebyl favorit, ale uvidíme,“ doplnil devatenáctiletý talent.

Po ostravské Prosperitě má v plánu přesunout se na turnaj do Maďarska. „Uvidíme, jestli to stihneme v neděli. Možná posuneme odjezd až na pondělí,“ vysvětlil Kolář.

V prvním utkání sobotního hracího dnu si francouzský tenista Constant Lestienne poradil ve dvou setech s Italem Stefano Napolitanem v poměru 6:2 a 6:4. Dramatickou čtyřhru ovládla dvojice Sander Arends/Tristan-Samuel Weissborn po výsledku 7:6 (8), 6:7 (4) a 10:5.

OSTRAVA – PROSPERITA OPEN 2016

Dvouhra

ZDENĚK KOLÁŘ – MAREK MICHALIČKA 6:2, 6:1

Constant Lestienne (FRA) – Stefano Napolitano (ITA) 6:2, 6:4 

Čtyřhra

LUKÁŠ DLOUHÝ/Hans Podlipnik-Castillo (CHI) – Sander Arends (NED)/Tristan-Samuel Weissborn (AUT) 6:7(8), 7:6 (4), 5:10.