Honba za grandslamovým rekordem. Murray odepsal jednoho člena velké trojky

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal získal na letošním Roland Garros jubilejní 20. grandslamový titul. Vyrovnal tím rekord Rogera Federera, který dosáhl na dvacítku v roce 2018. Oběma hrajícím legendám na záda dýchá další tenisová superhvězda Novak Djokovič se 17 tituly. Honbu za gradujícím grandslamovým rekordem zpovzdálí sleduje Brit Andy Murray, který otevřeně přiznal, že jednoho z legendární trojice již prakticky odepsal.

Murray, jemuž se po dvou operacích kyčle zatím nedaří dosáhnout na výraznější úspěch a v této sezoně má bilanci 3 výher a 3 porážek, svůj názor vyjádřil na tiskové konferenci v Kolíně, kde bude startovat na divokou kartu. V Německu mu byla položena otázka, zda by dokázal říct, kdo bude držitelem nejvíce grandslamových titulů v historii mužského tenisu.

Britský tenista nechtěl být ve svých predikcích příliš konkrétní. „Na to je nemožné odpovědět, protože nikdy nevíte, co se může stát. Někdo se může zranit, může mít problémy, jaké jsem měl já, a to pak změní zbytek kariéry,“ uvedl Murray, který se první operaci kyčle podrobil v roce 2018 a další musel podstoupit o rok později.

Přesto však přiznal, že jednoho z hvězdného tria chtě nechtě musel odepsat. „Pokud budeme předpokládat, že všichni zůstanou zdraví a skončí ve stejném věku, tak si to spolu rozdají Rafa a Novak,“ nepotěšil příznivce Rogera Federera, kterému v příští sezoně bude už 40 let. Oproti tomu Nadalovi je 34 let a Djokovičovi 33.

„Myslím, že to bude mezi nimi. Ale jak jsem řekl, bude záležet na spoustě maličkostí. Pokud by ale oba zůstali zdraví a končili ve stejném věku, pak to bude jeden z nich,“ dodal k budoucímu držiteli rekordu.

V Kolíně se zároveň vyjádřil k cestě Rafaela Nadala za jubilejním titulem i rekordní 13. trofeji z Roland Garros. „Je už jen jedno vítězství na jednom turnaji od toho, co Pete Sampras dokázal na všech grandslamech,“ připomněl slavného Američana, který během kariéry vybojoval 14 grandslamových titulů. A to, že Nadal dokázal vyhrát 13 ročníků Roland Garros, považuje za něco neuvěřitelného.

„Myslím, že je to jeden z největších rekordů ve sportu. Je to úžasný úspěch. Nemyslím si, že ho někdo dokáže překonat. A nejen, že to nikdy nikdo nezopakuje, on se k tomu nikdo ani nepřiblíží,“ upozornil Murray.