Trenér Kvitové žasne: Nečekal jsem, že jí to tak sedne. Co bude recept na Keninovou?

- Johan Čáp

Zažil hrozivé dny, kdy Petra vůbec nevěděla, jestli bude moci hrát tenis dál na profesionální úrovni. Herně ji restartoval, loni v lednu ji dokoučoval až do finále grandslamu v Melbourne. V prosinci to budou čtyři roky, kdy 42letý Jiří Vaněk začal Petru Kvitovou cepovat. A to samozřejmě v dobrém slova smyslu.

Hlavním faktorem, který v Paříži v současnosti rozhoduje, je přizpůsobivost. A té má Kvitová zjevně na rozdávání. Vyhrává v dešti, větru i vlhku. A to vše na antuce, kterou dřív bytostně nemusela. Jiří Vaněk se v Paříži mimochodem rozpovídal i o atmosféře v týmu nebo těžkých chvílích před Vánoci roku 2016.

Když jste přijeli do Paříže a viděli jste, jaké podmínky na Roland Garros panují, tušil jste, že to takto Petře může svědčit?
Vlastně moc ne. Věděl jsem, že podmínky budou opravdu hrozné. Častý déšť, těžké míče – vůbec ne ideální faktory pro Péťu. Ale zatím hraje skvěle, to je nejdůležitější.

Petra hraje na antuce prakticky totožně jako na dalších jiných površích. Třeba se takřka vůbec neklouže jako ostatní...
Když jsme spolu začínali pracovat, tak jsem na ni hodně tlačil, aby hrála stejně jako třeba na hardu. Svoji rychlou hru doplněnou dobrým servisem a returny. Ona za mnou sice přišla tehdy s tím, že na antuce se tak přece nehraje. Ale já jsem jí odpověděl, že nemusí nutně běhat z jedné strany na druhou. Jo, možná trochu víc choď na síť a hrát voleje, ale nemusíš svůj styl kompletně předělávat jen kvůli antuce. A myslím, že Petra opravdu našla cestu, jak na tomto povrchu hrát a cítí se na něm mnohém lépe než v minulosti. Ta její proměna byla hlavně v myšlení, ve 30 letech něco výrazně měnit v technice není na místě.

French Open 2020 versus Australian Open 2019. I loni v lednu hrála Petra podobně dominantně, neztratila dlouho ani set. Dají se tyto dva grandslamy srovnávat?
Je to úplně jiné. Tehdy vyhrála v Sydney a jela do Melbourne fyzicky dost unavená. Letos je to opravdu rozdílné. Po US Open si vyžádala pauzu a před Roland Garros trénovala na antuce možná pětkrát, maximálně šestkrát. Pořád jsme dávali navíc pozor na její ruku, protože před rokem kvůli ní v Paříží vzdala.

Poslední čtyři roky byly pro Petru ze známých důvodů nesmírně těžké. Po psychické i fyzické stránce. Zažil jste během té doby někdy moment, kdy pochybovala, že se dokáže někdy vrátit znovu zpět na takovou úroveň, s jakou se prezentuje tady v Paříži?
Ne, opravdu nikdy. Hned po jedné z operací nám jasně řekla, že se vrací zpátky k tenisu a udělá pro to maximum možného. A to i přes fakt, že lékaři tehdy byli ohledně toho dost skeptičtí. Petra je skvělý člověk. Všechna ta příkoří zvládla a vidíte, že se vrátila na skvělou úroveň. Je neuvěřitelné, jak třeba zvládla obrat ze stavu 1:5 proti Fernandezové ve 3. kole. To mě jako trenéra hrozně potěšilo.

V Paříži se hraje znovu v režimu tzv. bubliny. Nakolik to je omezující pro vás jako trenéry?
Nevýhoda trošku je, že nemůžete vypadnout mimo takovou tu tenisovou rodinu. Ze všemi týmy se vidíte ráno v hotelu na snídani, u oběda, u večeře. V našem týmu jsme si ale sedli. Hrajeme pořád nožičky. Klape nám to. Hlavně se snažíme být zdraví, aby někdo z nás nenastydl a nepokašlával. Aby to nijak neovlivnilo Péťu.

O postup do finále si Petra zahraje proti Američance Sofii Keninové. Co se od ní dá čekat?
Petra ji zná dost dobře. Herně se Keninová v poslední době neuvěřitelně zvedla, má za sebou super výsledek na Australian Open. Nedá míček zadarmo, má výborný pohyb a bekhend. Její servis ale není úplně nejrychlejší, toho by Petra měla využít.