Byla jsem šíleně nervózní. Je to další tenisový zázrak, zářila Kvitová

- Johan Čáp

Poprvé po osmi letech se může radovat z pařížského semifinále. Petra Kvitová potvrdila ve čtvrtfinále proti Němce Lauře Siegemundové roli favoritky a z pohledu diváka neměla s postupem větší problém. Česká žebříčková dvojka ale prozradila, že před zápasem už dlouho nebyla takto nervózní.

„Celý zápas jsem byla v křeči, v pnutí. Opravdu jsem byla asi nejvíce nervózní za celý turnaj. Spadlo to ze mě trochu až ve chvíli, kdy jsem vkročila na kurt,“ vyprávěla na tiskové konferenci světová jedenáctka, která ovšem své psychické rozpoložení nedávala navenek vůbec znát.

První sadou prolétla bez zaváhání, hned několikrát si při svém servisu připsala čistý gem. „V druhé to pak bylo o pár míčcích. Když jsem ztratila podání, hned jsem ji znovu vždy brejkla. Pořád jsem byla pozitivní, pořád jsem měl vůli vyhrát další výměnu. To byla moje obrovská výhoda,“ uvažovala Kvitová.

Ta se poprvé od roku 2012 dostala mezi nejlepší čtyřku na French Open. „Tehdy jsem byla ještě mladá. Měla jsem čerstvě wimbledonský titul a byla jsem favoritkou. Cítila jsem velký tlak a na antuce jsem nehrála nejlépe, takže to byl fantastický výsledek,“ zavzpomínala si rodačka z Fulneku, která tehdy padla s pozdější vítězkou Roland Garros Marií Šarapovovou.

„Letošní postup do semifinále pro mě znamená mnohem, mnohem víc. Nikdy bych si nedokázala po tom všem představit, že budu v Paříži někdy tak daleko. Po loňském finále v Austrálii to je další zázrak!“ uznala s lehkým sentimentem v hlase. Kdo ale zná genezi kariéry Kvitové v posledních čtyřech letech, uzná, že emoce jsou v jejím případě na místě. 

Před Vánoci roku 2016 ji přepadl dle pravomocného rozsudku Vrchního soudu v Olomouci v jejím prostějovském bytě recidivista Radim Žondra a pořezal Kvitové levou ruku. Rekonvalescence trvala přes čtvrt roku. Rehabilitaci musí česká hráčka podstupovat dodnes téměř denně.

„Vzpomněla jsem si na všechno v osmifinále, když jsem uviděla mou lóži. V ní seděli všichni, kteří za mnou tehdy stáli, když jsem to potřebovala nejvíc. Na kurtu to byly slzy štěstí,“ okomentovala Kvitová ještě jednou pondělní koncovku zápasu proti Číňance Šuaj Čeng.

Další soupeřkou české tenistky bude už v pátek Američanka Sofia Keninová, mimochodem vítězka letošního Australian Open.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) – Laura Siegemundová (GER, 66.) 6:3, 6:3