Španělské krimi, zákaz focení a Novak v tělocvičně. 16letá Palicová završila průlomový rok v Paříži

- Johan Čáp

Rok 2020 patřil šestnáctileté Barboře Palicové. Kmenová hráčka Sparty se poprvé ukázala mezi dospělými a hned na turnaji WTA. Zářila i v TOP lize Českého tenisového svazu a poprvé v životě se podívala i na juniorský grandslam. Bohužel pro ni – na jeden z nejzvláštnějších v tenisové historii. Exkluzivně pro Tenisový svět odhalila, jak zahání nudu v karanténě nebo čí fotku by v Paříži chtěla mít, ale nemá.

„Před zápasem se snažím poslouchat hudbu, to mě uklidňuje,“ vyprávěla šťastná, ale zároveň i lehce zklamaná Barbora Palicová v útrobách Kurtu Suzanne Lenglenové. Právě nervozita jí totiž výsledkově premiérový grandslam asi mírně pokazila.

„Vyhranost v zápasech a zkušenosti soupeřek hrály velkou roli. Ostatní holky často už nějaký grandslam mají za sebou. Já jsem byla hodně nervózní a trošku se bála. Příště už to snad bude lepší,“ přiznala tenistka, která patří mezi nejtalentovanější hráčky ročníku 2004.

V prvním kole dvouhry padla v mrazivém areálu Rolanda Garrose s osmnáctiletou Slovenkou Romanou Čisovskou, ve čtyřhře pak s parťačkou Darjou Viďmanovou nestačila na zkušený belgicko-švýcarský pár Costoulasová, Scilipotiová. „Podmínky byly strašné. Foukal vítr, pršelo. Několikrát nám debl přerušili. Ale měli to tak všichni, zase si nemůžu úplně stěžovat,“ věděla Palicová.

Dobře ví, že její čas na juniorských grandslamech teprve přijde. Buďto už v roce příštím, nebo až v sezóně 2022, kdy bude patřit mezi nejstarší. Na druhé straně, stejně jako ostatní účastnice v tomto věku může nečerpat potřebné motivační zážitky. Byť letos má oproti svým předchůdcům a předchůdkyním handicap. Koronavirus osekal tenisový svátek na nezbytné minimum.

„Nemůžeme se ani vyfotit s nějakou hvězdou. Potkala jsem třeba Tsitsipase nebo Djokoviče v gymu. Bohužel pořadatelé focení s hráči striktně zakázali,“ smutnila Palicová, pro kterou je srbská hvězda velkým vzorem. O svého největšího idola – Serenu Williamsovou – ji pak připravilo zranění americké veteránky, kvůli němuž odstoupila už v prvním týdnu turnaje. „Ta Serena mě mrzí. Doufala jsem, že ji uvidím poprvé naživo.“

Junioři a juniorky stejně jako dospělí tenisté žijí v Paříži také v tzv. bublině, Palicová si nudu na hotelovém pokoji krátila u španělské kriminálky. „Dívala jsem se hodně na Netflix, hlavně na La casa de papel (pozn. red. v překladu Papírový dům),“ smála se.

I přestože na French Open skončila hned v prvních dnech, za celou sezónu může být právem hrdá. Díky parádním výsledkům v TOP lize Českého tenisového svazu si jí všimli mnozí tenisoví insideři i novináři. Na srpnovém turnaji WTA v Praze si v kvalifikaci, ve vůbec prvním zápase mezi dospělými, navíc připsala šokující výhru, když vyřadila Australanku Ellen Perezovou.

„Už jen účast na takovém turnaji jsem si předtím nedokázala představit. A to uhrané kolo… To byla bomba! Z plného srdce musím poděkovat Spartě a tenisovému svazu za tuto šanci,“ vyprávěla v Paříži.

Podtrženo sečteno – kromě sester Fruhvirtových, Lindy Noskové, Nikoly Bartůňkové, Darji Viďmanové, Lucie Havlíčkové nebo Sáry Bejlek je nutno přidat do seznamu nastupující dívčí generace i šestnáctiletou Barboru Palicovou. Herní inteligencí, stylem hry i povahou má na to být v budoucnu zajímavým jménem na juniorském i ženském okruhu. Jen jí stačí udržet nastavený směr.

Navázat na snových 10 měsíců progresu se pokusí v tropických krajích. Tedy tam, kde se jí, dle svých slov, hrává nejlépe. „Vyrážím do tuniského Monastiru, na ženské ITFko. A potom? Uvidím, jestli se vůbec něco bude hrát a jaká budou karanténní opatření.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry juniorek
Romana Čisovská (SVK, 1204.) – BARBORA PALICOVÁ (1018.) 6:2, 6:2

1. kolo čtyřhry juniorek
Costoulasová (BEL), Scilipotiová (SUI) – PALICOVÁ, VIĎMANOVÁ 6:1, 7:5