Viďmanová v Paříži sbírá cenná vítězství. Zahrála si i vedle Djokoviče

- Marek Bartošík

Druhý juniorský grandslam, druhá účast v osmifinále. Darja Viďmanová se na Roland Garros stejně jako na Australian Open probojovala mezi šestnáctku nejlepších juniorek. Na pařížské antuce zatím vyzrála jak na finalistku z Melbourne Weroniku Baszakovou, tak na domácí reprezentantku Aubane Droguetovou. „Za ty dvě výhry jsem ráda. Los to určitě nebyl lehký, ale na grandslamu to asi jinak být nemůže,“ okomentovala Viďmanová.

Byl to set jako na houpačce. Když Darja Viďmanová vedla 6:4 a 5:3, vypadalo to, že nebezpečnou Francouzku Aubane Droguetovou (36. v juniorském žebříčku) přece jenom poměrně hladce porazí. O chvíli později ale Droguetová vedla při svém podání 6:5. Ani ona však šanci nevyužila, a tak se šlo do zkrácené hry.

V ní si dlouho počínala lépe Češka, která vedla už 6:2. Najednou ale svítilo skóre 6:5 a nervózní Viďmanová šla podávat. A v kritické chvíli si počínala velmi dobře, jelikož zahrála eso – teprve své druhé v utkání.

„Prostě jsem to chtěla vyhrát tímto míčem na servisu a díkybohu se to povedlo,“ těšilo sedmnáctiletou Češku.

„Z vítězství mám určitě radost. Druhý set mohl být jednodušší, v koncovce jsem byla nervózní, ale dohrála jsem to,“ poznamenala.

Viďmanová se účastní Roland Garros poprvé ve své kariéře, jejím jediným dosavadním grandslamem byla letošní Austrálie.

„Je to něco jiného než normální turnaje ITF. Když jsem hrála první zápas, tak na vedlejším kurtu trénoval Djokovič. To bylo hezký. Po něm tam byla ještě Džabúrová, Collinsová a Carreno Busta, všichni se tam během mého skoro tříhodinového zápasu vystřídali,“ spokojeně líčila.

Viďmanové se v Paříži líbí víc než v Melbourne, což může být překvapivé. Zatímco francouzští organizátoři jsou totiž často terčem kritiky, ochotní Australané naopak sbírají jeden kladný bod za druhým.

„Organizace a podmínky jsou tady v Paříži úplně skvělé, snad se sem dostanu i na grandslam dospělých. Areál je hrozně hezký, taky u tréninkových kurtů je to pěkné a čisté. Mám z toho zkrátka lepší pocit,“ vysvětlila talentovaná Češka.

Roland Garros, Paříž (FRA, antuka)
2. kolo dvouhry juniorek

DARJA VIĎMANOVÁ (1230.) – Aubane Droguetová (FRA, 911.) 6:4, 7:6(5)

1. kolo dvouhry juniorek
Weronika Baszaková (POL, -) [5] – DARJA VIĎMANOVÁ (1230.) 7:5, 2:6, 3:6