Záhadné varování. Nemohl jsem se nadechnout, nechápal Bautista jednání rozhodčí

- Jan Vojkůvka

Kurt snímaly kamery, přesto nikdo příliš nechápe, za co obdržel Roberto Bautista od rozhodčí varování. Záhadné nesportovní chování, kterého se měl dopustit, jej viditelně překvapilo. „Nemohl jsem se nadechnout,“ bránil se přímo na kurtu, jenže marně.

K inkriminované situaci došlo ve čtvrtém setu. Pablo Carreno-Busta, který původně prohrával 2:4, se nadechl k obratu, podržel své podání a následně zabodoval i na returnu. Poslední výměna osmé hry, kdy se mu povedl rebrejk, trvala takřka minutu a oba hráči se po jejím skončení snažili rychle sebrat před začátkem devátého gemu.

Zatímco Carreno-Busta se připravoval na servis, Bautista na příjem. Ze záběrů televizních kamer je patrné pouze to, že se při přípravě na return trochu naklonil do strany. Není tak příliš jasné, čeho se dopustil.

V tu chvíli do dění na kurtu vstoupila umpirová rozhodčí, jež udělila Bautistovi varování za nesportovní chování. Španěl, který nechápal, co se stalo, se vydal směrem k umpiru.

Rozhodčí se mu snažila vysvětlit, za co varování obdržel, Bautista však stále nechápal. „Nemohl jsem se nadechnout. Je šílená zima. Neměl jsem dost času. Nevím, jaký to má smysl,“ kroutil hlavou španělský tenista.

Z vyjádření rozhodčí se dá usoudit, že se nesportovního chování dopustil během krátké přestávky mezi gemy a pravděpodobně si odplivl na zem. Rozhodčí upozorňovala, že to není příliš sportovní a bezpečné a měl by to udělat do ručníku. Co však přesně udělal, ví jen Bautista a umpirová rozhodčí.

V utkání třetího kola nakonec Španěl prohrál se svým krajanem Carreno-Bustou 4:6, 3:6, 7:5, 4:6.