Pojmenoval kočku Rafa, teď se s idolem utká v Paříži. Je to kluk s velkou budoucností, věští Nadal

- Filip Lefenda

Pro jednoho životní turnaj, pro druhého jeden z mnoha zápasů. Ale přesto v mnohém jiný. Až Rafael Nadal naskočí v osmifinále Roland Garros proti Sebastianu Kordovi, bude hrát nejen s talentovaným tenistou, ale i jedním z mnoha obdivovatelů.

Je už pravidlem, že se nastupující generace vždy chce proti hlavním hvězdám okruhu vytáhnout. V souboji Nadala s Kordou tomu nebude jinak. Na druhou stranu je jen málo hráčů, kteří tak hlasitě dávají najevo, nakolik je pro ně jejich soupeř idolem.

A to je přesně příklad blížícího se osmifinále, které se uskuteční v neděli.

„Když jsem vyrůstal, dokonce jsem jednou svoji kočku pojmenoval Rafa, což asi vypovídá o tom, jak ho zbožňuju,“ řekl Korda na adresu svého soupeře, bývalé světové jedničky a devatenáctinásobného grandslamového šampiona. „Je to můj největší idol. On je jedním z důvodů, proč tenis hraju. Stačí ho sledovat, je to neuvěřitelný hráč. Díky němu vím, že se nesmím nikdy vzdát. Na kurtu se snažím být vždy jako on,“ dodal.

A co na to samotný Rafa, postavený do role idola nadějného Američana s českými kořeny? „Znamená to, že jsem už hodně dlouho v televizi,“ smál se Nadal. „Jako malý jsem byl stejný, koukal jsem na zápasy Samprase, Agassiho nebo Carlose Moyi.“

„Moc pozitivní není ani to, že je mi už 34 let,“ pokračoval se smíchem. „To je další věc, co není moc pěkná. Ale jasně, že jsem rád, když něco takového slyším.“

Když však jde o zhodnocení kvalit mladého Sebastiana, Nadal rychle zvážní. „Vím, že hraje skvělý tenis. Je to velmi mladý kluk s obrovskou sílou. Myslím, že má před sebou úžasnou budoucnost, snad ale trochu později,“ zasmál se závěrem s odkazem na jejich vzájemný duel.

Pro Nadala bude osmifinálový souboj v Paříži rutinou. Vždyť třikrát v řadě Roland Garros vyhrál a celkově si od roku 2005 připsal neskutečných 12 titulů. Naopak Korda oslavil tento týden premiérové vítězství v grandslamovém utkání. Dvacetiletý mladík po Seppim navíc porazil ještě Isnera a v pátek Martineze.

Pohádková pouť syna slavného Petra Kordy však nyní dostává možná až nepřekonatelnou překážku. Nebo se snad může stát zázrak a Sebastian dokáže najít recept na nejlepšího antukáře posledních dvou dekád a krále Roland Garros? Jasno by mělo být v neděli večer.