Šokující výhra! Debutující Altmaier vyřadil světovou osmičku

- Jan Vojkůvka

Šokem skončilo utkání třetího kola Roland Garros mezi Danielem Altmaierem a Matteem Berrettinim. Jednadvacetiletý Němec, který ještě v minulé sezoně objížděl turnaje ITF, a až letos se plně zaměřil na ATP Challenger Tour, totiž slaví v Paříži své životní vítězství. Aktuálně 186. hráč světa, jenž debutuje v hlavní soutěži grandslamového turnaje, porazil ve třech setech italskou světovou osmičku 6:2, 7:6(5), 6:4.

Altmaier, který doposud v kariéře vyhrál 9 turnajů ITF a na challengerech se k trofeji nedostal, naskočil na centrální dvorec do zápasu proti Berrettinimu jako výrazný outsider. Na kurtu ovšem znovu prokázal, že se do Paříže vydal v životní formě.

V souboji s Berrettinim, který trval 135 minut, si prohrál pouze jednou servis a úspěšně aplikoval taktiku, ve které nechal soupeře riskovat. Díky tomu si připsal hned čtyři brejky a dočkal se nečekané výhry, na kterou by si vsadil málokdo.

Německý tenista v utkání zaznamenal 23 vítězných úderů a připsal si pouze 21 chyb. Ve spoustě výměn nechal Berrettiniho hrát a sám sebe přeměnil v zeď. Ital, jenž musel diktovat tempo a riskovat, aby soupeře přehrál, za to však platil především vlastními chybami. Těch si připsal hned 42, zatímco vítězných míčků nastřílel 34.

Jedním z klíčových okamžiků byla koncovka druhého setu. Berrettini v ní promrhal své vedení, které si vypracoval hned v prvním gemu. V sedmé hře mohl uskočit dokonce do vedení o dva brejky, ale nabídnutý brejkbol nevyužil. Posléze se dostal do vedení 5:3, avšak dějství nedoservíroval, nechal Altmaiera srovnat a vynutit si tiebreak, ve kterém Němec strhl vítězství na svou stranu.

Třetí set, v němž měl Berrettini hned tři brejkboly v prvních dvou gemech na returnu, rozhodla pátá hra. V té si Altmaier došel pro svůj jediný brejkbol ve třetí sadě, využil jej a bez zaváhání duel dopodával.

Výkony Altmaiera jsou v Paříži senzací. Aktuálně 186. hráč světa, který ještě nikdy v životě nestartoval ani v grandslamové kvalifikaci, prožívá na Roland Garros neskutečný příběh. Svou premiéru v kvalifikaci přetavil ve tři výhry, prošel překvapivě do hlavní soutěže a v ní zvládl už tři zápasy bez ztráty setu!

Napřed si poradil s veteránem a 57. tenistou žebříčku Felicianem Lopezem po setech 7:6(1), 6:4, 6:4, načež pokořil 32. hráče světa Jana-Lennarda Struffa 6:3, 7:6(4), 6:3. A nyní vybojoval svůj životní skalp v podobě světové osmičky Mattea Berrettiniho.

V osmifinále si zahraje s vítězem španělského duelu mezi Pablem Carreno-Bustou a Robertem Bautistou.