Nejdelší tiebreak v pařížské historii! Sonego s Fritzem se rvali přes půl hodiny

- Jan Vojkůvka

Třetí set zápasu 3. kola Roland Garros se zapsal do dějin tenisu. Ital Lorenzo Sonego a Američan Taylor Fritz si v něm zahráli nejdelší tiebreak, který se kdy na pařížském grandslamu odehrál. Bitva, jež trvala přes půl hodiny, se nakonec stala kořistí Sonega, který zvítězil 19:17.

Sonego vedl 2:0 na sety, ve třetím dějství odvrátil tři setboly soupeře a vynutil si zkrácenou hru, která ovšem svůj název nijak nepřipomínala, spíše naopak. Aktuálně 46. hráč světa v tu chvíli netušil, že se světovou třicítkou rozehrává rekordní tiebreak.

Oba tenisté měli během dlouhého tiebreaku spoustu šancí, jak mohli rozhodnout. Fritz si vypracoval hned šest setbolů, které však Sonego odvrátil. Naopak Ital se marně snažil proměnit šest mečbolů a až ten sedmý, za stavu 18:17, se mu na returnu povedlo přetavit ve vítězství nejen ve třetím setu, ale i celém utkání.

Cesta k výhře však byla trnitá. Za stavu 9:10 měl Sonego i ohromnou porci štěstí. Fritz šel při setbolu na síť, ale pokazil lehčí volej. Američan si naopak štěstí vybral o několik minut později za stavu 15:16, když mu sice při prvním servisu praskl výplet na raketě, ale následně i s novým náčiním se mu přes druhé podání povedlo odvrátit v pořadí šestý mečbol.

Klíčovou se ukázala 35. výměna tiebreaku. Za stavu 17:17 Sonego s největší pravděpodobností zahrál aut, ale hra pokračovala dál. Po zakončení kraťasem si Fritz došel zkontrolovat předchozí stopu míčku a ukazoval ji umpirovému rozhodčímu, ten však v tu chvíli nemohl už nic dělat. Následnou výměnu Sonego opět zakončil kraťasem a vyhrál 19:17 po půlhodinové tiebreakové bitvě.

Jednalo se o vůbec nejdelší zkrácenou hru v mužské dvouhře na Roland Garros a druhou nejdelší v grandslamové historii (primát drží Goran Ivaniševič a Daniel Nestor z US Open 1993, kde Ivaniševič vyhrál 20:18). Co se Roland Garros týče, stejným výsledkem (tedy 19:17) skončil tiebreak i v ženské dvouhře v roce 2015. Tehdy jej vyhrála Denisa Šátralová nad Johannou Kontaovou.

Vůbec nejdelší tiebreak tenisové historie na profesionální úrovni se odehrál v lednu 2013 v kvalifikaci turnaje ITF na Floridě. V souboji dvou monackých tenistů tehdy Benjamin Balleret urval výhru 36:34 nad Guillaumem Couillardem.