5:1 a setbol! Francouzku poškodila rozhodčí, pak přišel kolaps

- Filip Lefenda

Pořádný poprask vzbudil zápas úvodního kola Roland Garros mezi domácí Francouzkou Kristinou Mladenovicovou a Laurou Siegemundovou z Německa. Prvně jmenovaná v něm byla poškozena rozhodčí a přišla tak o vyhraný set.

Inkriminovaný moment se udál za stavu 5:1 pro Mladenovicovou. Bývalá světová desítka měla při podání protivnice setbol a zahrála při něm povedený kraťas. U toho byla Siegemundová pozdě a vracela míč přes síť až po dvojdopadu, což Francouzka reklamovala. Za pravdu jí ostatně daly i opakované záběry.

Umpirová rozhodčí Eva Asderakiová ale byla jiného názoru. Druhý dopad míče Řekyně neviděla. „Byla na centrálním kurtu asi jediná,“ spílala na její adresu později Mladenovicová. A jelikož se domácí hráčka posléze dotkla sítě, byl přiřknut bod Němce.

„Běžela jsem naplno, bylo to těsné. Měla jsem štěstí, že se soupeřka dotkla sítě a rozhodčí tak přisoudila bod mně,“ komentovala rozhodující moment střetnutí Siegemundová.

Úvodní dějství poté nabralo zcela nečekaný spád. Viditelně rozhozená Mladenovicová prohrála šest her v řadě a stačila poměrem 5:7 celý set ještě ztratit, a to navzdory dalším šesti setbolům. V tom druhém se pak zmohla už jen na tři gemy a dvouhra pro ni na domácím grandslamu hořce skončila.

Francouzka tak momentálně platí asi za největší smolařku na okruhu. Na nedávném US Open vedla ve druhém kole nad Ruskou Gračevovou už 6:1, 5:1 a měla i čtyři mečboly, přesto ještě zápas prohrála a stačila nafasovat kanára. Členka nejvýše nasazeného deblového páru byla následně vyloučena i ze čtyřhry. Po kontaktu s krajanem Benoitem Pairem, jenž byl pozitivně testován na koronavirus, musela proti své vůli do karantény.