Odvážné předsevzetí. Udělám vše, aby Federer zůstal nejlepším, směje se Thiem

- Jan Vojkůvka

Rekord Rogera Federera se na letošním Roland Garros otřásá v základech. Pokud se podaří Rafaelu Nadalovi potvrdit roli favorita, vyrovná jeho rekordní zisk 20 grandslamových titulů. Zamezit mu v tom hodlá šampion z US Open Dominic Thiem, který chce zajistit, že Federer setrvá osamocen na čele historických tabulek.

Předem je potřeba říct, že své vyjádření bral trochu s nadsázkou. Na druhou stranu, jeho jasným cílem je letos na Roland Garros triumfovat. Ostatně dva roky po sobě tu byl ve finále a v letech 2017 a 2016 v semifinále. Patří tak ke žhavým adeptům na boj o pařížský titul.

„Slibuji, že udělám vše, co mohu, abych udržel Rogera na prvním místě,“ smál se v rozhovoru pro deník Blich. Může to zařídit i tím, že by si potřetí v řadě zahrál finále pařížského grandslamu. S Rafaelem Nadalem se totiž může potkat už v semifinále.

Thiem ovšem nechce uhájit Federerův rekord jen kvůli vlastnímu prospěchu (tedy úspěchu na grandslamových turnajích). Ke švýcarské legendě chová ohromný respekt a velmi ho potěšilo, když jej Federer po vyhraném finále na US Open zkontaktoval.

„Gratuloval mi, napsal vážně dlouhý vzkaz, z čehož jsem byl hodně šťastný,“ popisoval. „Jsme v kontaktu i normálně, ale tohle mě vážně potěšilo. Nemohu se dočkat, až se zase vrátí na okruh. Každý se těší,“ podotkl.

Roger Federer, jenž získal 20 grandslamových titulů, je pomalu na sklonku své kariéry. Byť sám touží po rozšíření své sbírky, mnohem pravděpodobnější je, že bude na čele historické tabulky předstižen. Rafael Nadal na druhém místě má 19 grandslamových trofejí, oba navíc stíhá Novak Djokovič se 17 tituly.

Sám Thiem si uvědomuje, že to této honby nemá během své kariéry šanci zasáhnout a hrající legendy mužského tenisu dohnat. „Jsem realista a dotáhnout se k Federerovi, Nadalovi a Djokovičovi není moc pravděpodobné. Samozřejmě, že chci vyhrát více velkých titulů. Ale už teď bych se mohl za svou kariérou klidně ohlédnout bez jakéhokoliv smutku, protože jsem dosáhl svého cíle,“ dodal šampion z New Yorku.