Historický moment pro Egypt. A gratuloval i hvězdný Salah

- Michal Hladký

Mayar Sherifová porazila ve třetím kole kvalifikace Roland Garros Italku Gattovou-Monticoneovou a stala se první Egypťankou, která se kdy zúčastnila hlavního turnaje některého z grandslamů. Pro africký stát se jedná o obrovskou událost, kterou dokázal ocenit i Mohamed Salah, jeden z nejlepších fotbalistů na planetě.

Pokud byste chtěli v Egyptě řešit raketové sporty, tak nejspíše přijde řeč na squash. Tamní hráči patří mezi nejlepší na světě, na tenis tak nezbývá příliš mnoho prostoru. To by se mohlo změnit po historickém úspěchu Mayar Sherifové, která postoupila jako první Egypťanka do hlavního turnaje grandslamu.

A na tento fakt naráží i sama čtyřiadvacetiletá tenistka: „Není vůbec lehké to risknout a snažit se být nejlepší ve sportu, ve kterém není vaše země příliš úspěšná,“ popisovala Sherifová tenisový úděl v Egyptě.  

Když se podíváme na výsledky kvalifikace, tak nelze pochybovat o tom, zda si postup Sherifová zasloužila. Neztratila ani set, když porazila Kolumbijku Osoriovou, Američanku McNallyovou a Italku Gattovou-Monticoneovou.

A úspěchem žije celý Egypt. Vždyť s gratulací přispěchal na Twitteru i samotný Mohamed Salah, jeden z nejlepších fotbalistů současnosti.

„Je velmi hezké dostávat podporu od člověka, který je tak dobrý v tom, co dělá. Je super, že lidi ví, kdo jsem. Je to skvělá mentální podpora,“ nechala se slyšet po historickém postupu Sherifová.

Zda bude mít pařížská pohádka pokračování? Neradi bychom to zakřikli, ale vypadá to nepravděpodobně. Egyptská tenistka narazí v prvním kole na světovou čtyřku Karolínu Plíškovou.