Grandslamoví šampioni i skvělí antukáři. Thiem schytal v Paříži los hrůzy

- Marek Bartošík

K hlavním favoritům nadcházejícího Roland Garros patří bezesporu Dominic Thiem. Čerstvý vítěz US Open to však bude mít na pařížské antuce mimořádně náročné. Jestliže se chce potřetí v řadě probojovat do finále tohoto turnaje, pak musí překonat řadu nebezpečných překážek. Už v prvním kole narazí na někdejšího vítěze US Open Marina Čiliče. A kromě toho je ve stejné polovině pavouka s obhájcem trofeje Rafaelem Nadalem.

Dominic Thiem patří v posledních letech ke stálicím grandslamového Roland Garros. Loni i předloni prohrál až v souboji o titul, v letech 2016 a 2017 postoupil do semifinále. Třikrát ho porazil Rafael Nadal, jednou Novak Djokovič.

Aby mohl sedmadvacetiletý Rakušan pomýšlet na další kvalitní výsledek ze svého oblíbeného turnaje, bude muset zvládnout mnohonásobnou těžkou zkoušku.

V úvodním kole se utká s bývalou světovou trojkou Marinem Čiličem (39.), který patří mezi nejkvalitnější nenasazené hráče v pavouku. Poslední vzájemný zápas se uskutečnil nedávno – na US Open uspěl rakouský tenista ve čtyřech setech.

Ve druhém duelu bude na Thiema velmi pravděpodobně čekat další dlouhán, a sice Reilly Opelka (36.). Skvěle servírující Američan náleží podobně jako Čilič k nejlepším nenasazeným tenistům (pro srovnání: prvním soupeřem Djokoviče je Mikael Ymer, druhým Hugo Dellien, nebo Ričardas Berankis; Nadala nejprve vyzve Egor Gerasimov a po něm Mackenzie McDonald, nebo kvalifikant).

Ve třetí rundě by měl Rakušan podle papírových předpokladů narazit na Caspera Ruuda (30.), jenž minulý týden na Masters v Římě zaznamenal semifinálovou účast. V akci je i tento týden v Hamburku, kde zatím postoupil do čtvrtfinále. Jednadvacetiletý Nor stihl před pauzou způsobenou koronavirem ovládnout antukový podnik v Buenos Aires, posléze byl ještě finalistou v Santiagu.

Pokud Thiem zvládne tři úvodní výzvy, mohl by v osmifinále svést atraktivní souboj s vítězem ročníku 2015 Stanem Wawrinkou (17.), nebo bývalou světovou jedničkou Andym Murraym (111.). Soupeřem pro čtvrtfinále může být domácí miláček Gaël Monfils (9.), případně římský finalista a excelentní antukář Diego Schwartzman (13.).

Až po úspěchu v pěti utkáních by měl Thiem šanci na skalp dvanáctinásobného vítěze turnaje Rafaela Nadala, který je potenciálním protivníkem v semifinále. V rozstřelu o titul pak může náročnou pařížskou cestu, aspirující na jednu z nejtěžších v historii, korunovat světová jednička Novak Djokovič.

Jakkoliv může Thiem po triumfu na US Open reálně pomýšlet na další významný úspěch, právě únava způsobená obtížnějším losem se může v pozdějších fázích turnaje ukázat jako osudná.

Kompletní los mužské dvouhry na Roland Garros 2020 naleznete zde.