Frýdek-Místek Open Cup: Z kvalifikace až pro titul. Český turnaj ovládla sedmnáctiletá Číňanka

- Jan Vojkůvka

Nedělní vyvrcholení turnaje ITF ve Frýdku-Místku se sice obešlo bez české účasti, ale nabídlo dokončení parádní jízdy turnajem v podání teprve sedmnáctileté Čeng Čchin-wen. Ta si ve finále poradila se čtvrtou nasazenou Gabrielou Talabaovou, kterou porazila 3:6, 6:4, 6:0.

Sedmnáctiletá Čeng si musela proklestit cestu k titulu až z tříkolové kvalifikace. Dohromady tedy ve Frýdku-Místku zvládla osm zápasů, ve kterých prokázala, že se v ní ukrývá neskutečný potenciál.

Až do semifinále navíc procházela turnajem bez ztráty setu. V kvalifikaci vyřadila i dvě Češky Anetu Laboutkovou a Denisu Hindovou, v hlavní soutěži následně nadělila kanára Johaně Markové.

Po třísetové bitvě se Serbanovou v semifinále se Čeng zapotila i v souboji o titul. Proti Rumunce Talabaové dokonce musela otáčet ze skóre 3:6, 1:2 se ztrátou podání.

Duel, který trval přes dvě hodiny, ale nakonec zvládla. A potvrdila úchvatnou formu. Po restartu sezony získala už třetí titul na okruhu ITF a zaznamenala celkovou bilancí 21 výher a jen 2 porážek. Na přelomu srpna a září triumfovala v italském Cordenonsu a španělské Marbelle.

Finále dvouhry
Čeng Čchin-wen (CHN, 410.) – Gabriela Talabaová (ROU, 240.) 3:6, 6:4, 6:0