WTA

Paráda! Vondroušová ustála těžký duel a vyzve světovou šestku

- Radek Štohl

Neměla to vůbec snadné. Svůj zápas přesto dovedla do vítězného konce. Markéta Vondroušová na prestižním turnaji v Římě otočila utkání proti Poloně Hercogové, kterou přehrála 1:6, 6:1, 7:6(5). Vondroušovou nezastavila ani skutečnost, že v závěrečném setu přišla o vedení 4:2. O první semifinále od loňského finále French Open se utká proti nasazené čtyřce Elitně Svitolinové.

I vzhledem k půlroční vynucené pauze musela Markéta Vondroušová čekat na další čtvrtfinále osm měsíců. Naposledy se do něj probojovala v polovině ledna, kdy v Adelaide nakonec nestačila na pozdější vítězku Asleigh Bartyovou dvakrát 3:6.

Během pátečního večera však neprožila vůbec snadný postup. Zvláště po první sadě, kterou proti 50. hráčce žebříčku dvouhry prohrála po necelé půl hodině hry.

Vondroušová se však vzchopila a i zásluhou brejku v prvním gemu dokázala získat druhou sadu zrcadlovým způsobem. O úspěšné osmifinalistce tak nakonec rozhodl třetí set. A rozhodně v něm bylo o zábavu postaráno. 

Češka rychle šla do vedení do 3:0 a zdálo se, že náskok už udrží. Za stavu 4:2 však poprvé od úvodní sady přišla o podání, soupeřka i zásluhou dvou odvrácených brejkbolů v osmé hře srovnala na 4:4. Slovinka ke všemu za stavu 6:5 podávala na vítězství. Byla dva míčky od postupu, mladší protihráčka jí ale více nepovolila.

Jednadvacetiletá tenistka nakonec dovedla sadu do tiebreaku. Během zkrácené hry bylo k vidění hned devět minibrejků, přičemž o jeden více vybojovala Vondroušová. A to i přes skutečnost, že za stavu 5:4 byla na returnu. Po třech získaných míčcích v řadě vybojovala souboj s Elinou Svitolinovou, které v uplynulých třech střetnutích vzala dva sety. O první vítězství však bude bojovat teprve v sobotu.

WTA

Internazionali BNL d´Italia, Řím (ženy, ITA, 3 465 045 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Polona Hercogová (SLO, 50.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (19.) 6:1, 1:6, 6:7(5)