US Open: Thiem otočil finále ze stavu 0:2 na sety a slaví první titul z grandslamu

- Redakce

Vítězem letošního ročníku US Open se stal Dominic Thiem. Rakušan prohrával v dramatickém finále s Alexanderem Zverevem už 0:2 na sety, pak se ale nadechl k parádnímu obratu a po vítězství 2:6, 4:6, 6:4, 6:3 a 7:6(6) slaví v sedmadvaceti letech svůj premiérový grandslamový titul.

Thiem platil ve svém čtvrtém grandslamovém finále za jasného favorita, úvod zápasu mu ale vůbec nevyšel. V první sadě získal třetí muž žebříčku ATP jen dva gemy, v té druhé pak prohrával 1:5. Následně se jeho výkon zlepšil, obrat v setu už se však nekonal. Zverev jej získal poměrem 6:4 a byl nesmírně blízko grandslamové trofeji.

Ještě více na dosah měl Němec vítězství po rychlém brejku ze třetí sady, za stavu 2:1 ale svůj předešlý brejk na podání nepotvrdil. Vyrovnaný set nakonec rozhodl brejkem z posledního desátého gemu Thiem. Podobnou koncovku mělo ostatně i dějství číslo čtyři. Thiem za stavu 4:3 ukořistil protivníkovi servis a následně sadu doservíroval čistou hrou.

Šlo se tak do dramatického pátého dějství. V tom byla na obou finalistech patrná obrovská nervozita, k vidění byla celá řada chyb. Zverev rychle zareagoval na úvodní soupeřův brejk a sám pak za stavu 5:3 podával na zisk titulu, během několika minut se však karty zcela obrátily. Němec nejen že duel neukončil, vzápětí sám přišel hned dvakrát o podání, a tak šel za stavu 6:5 servírovat na vítězství pro změnu Thiem. Toho v závěru utkání viditelně trápily křeče, a tak ani on svůj úkol nezvládl. Vůbec poprvé v historii musel proto o šampionovi US Open rozhodnout tiebreak pátého setu.

Lépe začal Zverev, který vedl 3:2, zakrátko už však musel při stavu 4:6 odvracet mečboly. To se mu podařilo, Němec si vynutil druhou změnu stran. Jenže po ní přidal pro změnu dva body v řadě Thiem, čímž vyčerpávající utkání skončilo. Oba jmenovaní bojovali na kurtu Arthura Ashe přes čtyři hodiny.

Po dvou finálových nezdarech na Roland Garros a letošní porážce s Novakem Djokovičem na Australian Open se Dominic Thiem v sedmadvaceti letech konečně dočkal vysněné grandslamové trofeje. Tu získal po obratu z 0:2 na sety, což se na turnaji naposledy podařilo Panchu Gonzalezovi v roce 1949!

„Kéž by mohli být vítězové dva, dnes bychom si to zasloužili oba,“ ocenil pak Thiem při ceremoniálu výkon soupeře. „Gratuluji Dominicovi k prvnímu z mnoha grandslamových titulů. Přál bych si ale, abys více kazil a s titulem zde stál já,“ vtipkoval Zverev.

Po krajanu Thomasi Musterovi je Dominic Thiem druhým rakouským tenistou v historii, který vyhrál grandslamový turnaj. Zbrusu nového grandslamového šampiona pak poznal tenisový svět poprvé od US Open 2014, kdy slavil titul Chorvat Čilič.

Finále dvouhry mužů
Alexander Zverev (GER, 7.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 6:2, 6:4, 4:6, 3:6, 6:7(6)