US Open: Williamsová ukončila senzační pouť Pironkovové, Azarenková deklasovala soupeřku

- Jan Vojkůvka

Úžasná jízda, kterou předváděla na US Open Cvetana Pironkovová, je u konce. Stopku jí vystavila až ve čtvrtfinále domácí hvězda Serena Williamsová, jež dokázala vzájemný duel otočit a zvítězila 4:6, 6:3, 6:2.

Pironkovová šla do souboje dvou maminek v roli outsiderky, ale rozhodně se za svůj výkon nemusí příliš kritizovat. Ba právě naopak. V utkání byla velmi blízko dalšího senzačního úspěchu, ale po čtyřech výhrách našla svou přemožitelku.

Bulharka, jež se na kurty vrátila po více než třech letech, vedla 6:4 a 1:0 s výhodou brejku. Tu ale neudržela a hned ve druhé hře přišla o podání. Williamsová se dostala do rytmu a druhý set strhla na svou stranu v osmém gemu, v němž podruhé v utkání prorazila Pironkovové servis.

Třetí set se rozhodl na samém počátku. V úvodní hře rozhodujícího dějství Williamsová prorazila opět soupeřce podání a výhodu brejku si donesla až do koncovky. Své vedení navíc ještě navýšila v sedmém gemu, kdy si Pironkovová opět prohrála servis.

O finále si slavná Američanka zahraje s další z tenisových maminek Victorií Azarenkovou. Ta drží v New Yorku spolu s generálkou vítěznou sérii, jež čítá už 11 zápasů. Ve čtvrtfinále US Open navíc zdecimovala Elise Mertensovou 6:1, 6:0. Belgičanka si za celý zápas neudržela ani jednou podání.

Medveděv a Thiem potvrdili role favoritů
Středeční program US Open nabídl také dva zápasy čtvrtfinále mužů. Mezi nejlepší čtyřku prošli Rus Daniil Medveděv, jenž porazil svého krajana Andreje Rubljova 7:6(6), 6:3, 7:6(5), a Rakušan Dominic Thiem. Ten nedal šancí Australanovi Alexi De Minaurovi, jehož smetl 6:1, 6:2, 6:4.

Čtvrtfinále žen
Cvetana Pironkovová (BUL, -) – Serena Williamsová (USA, 8.) 6:4, 3:6, 2:6
Victoria Azarenková (BLR, 27.) – Elise Mertensová (BEL, 18.) 6:1, 6:0

Čtvrtfinále mužů
Andrej Rubljov (RUS, 14.) – Daniil Medveděv (RUS, 5.) 6:7(6), 3:6, 6:7(5)
Alex De Minaur (AUS, 28.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 1:6, 2:6, 4:6

Semifinále čtyřhry žen
Muhammadová, Townsendová (USA) – Melicharová (USA), Xu (CHN) 4:6, 6:3, 6:7(7)