Pozice světové jedničky v ohrožení? Bartyová nebude hrát ani Roland Garros

- Jakub Slunečko

Světová jednička Ashleigh Bartyová se po absenci na US Open rozhodla nehrát ani poslední grandslam této sezony – Roland Garros. Přitom australská tenistka měla v Paříži obhajovat loňský titul. Kvůli obavám z koronaviru a nedostatku přípravy se ale Bartyová rozhodla do Evropy letos už vůbec necestovat. V teoretickém ohrožení je tak i její pozice světové jedničky.

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, loňské French Open bylo nejvýznamnějším turnajem v mé kariéře,“ napsala Bartyová na svůj Instagram a připomněla tak loňskou spanilou jízdu, kdy právě v Paříži vyhrála svůj první grandslam (ve finále porazila Markétu Vondroušovou) a následně se dostala na pozici světové jedničky, kde se pohybuje i dnes.

„Prvním důvodem jsou zdravotní rizika spojená s pandemií koronaviru. Zdraví mé rodiny a mého týmu je pro mě vždy nejdůležitější. Druhým důvodem je pak má tenisová příprava, která nebyla ideální bez mého trenéra. Ten se mnou nemohl být a trénovat kvůli uzavření hranic mezi státy v Austrálii,“ připomněla Bartyová absenci svého kouče Craiga Tyzzera. 

Světová jednička se tedy samozřejmě nezúčastní ani antukového podniku v Římě, který se hraje před pařížským grandslamem. Roland Garros odstartuje hlavní soutěží 27. září. Na tento termín byla akce přesunuta organizátory kvůli koronavirové pandemii. Bartyová se z Roland Garros omluvila jen chvíli potom, co pořadatelé oznámili, že turnaj se bude konat s diváky i přes vzrůstající počet nakažených. 

Australanka se nyní bude nadále připravovat doma v Queenslandu, kde strávi i celé léto australské léto. Hrát by tak měla až v lednu na Australian Open. 

V ohrožení je její pozice světové jedničky, i když před druhou Rumunkou Halepovou má Bartyová stále velký náskok. Halepová by na Roland Garros měla hrát, avšak titul z Roland Garros by ji k prvnímu místu na světě nestačil. Bude muset přibrat body i na jiných turnajích, které se ještě do konce sezony odehrají. 

Bartyová nehraje ani na právě probíhajícím US Open, stejně jako Halepová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

It has been a difficult decision to make but unfortunately I will not be competing in Europe this year. Last year’s French Open was the most special tournament of my career so this is not a decision I have made lightly. There are two reasons for my decision. The first is the health risks that still exist with Covid. The second is my preparation, which has not been ideal without my coach being able to train with me due to the state border closures in Australia. I wish the players and the French Federation all the best for a successful tournament. I now look forward to a long preseason and the summer in Australia. It has been a challenging year for everyone and although I am disappointed on a tennis front, the health and well-being of my family and my team will always be my priority. Thank you to my fans for your continued support, I can’t wait to play for you again.

Příspěvek sdílený Ash Barty (@ashbarty),Zář 7, 2020 v 5:14 PDT