Nešťastný konec na US Open. Kvitová nevyužila čtyři mečboly

- Jakub Slunečko

Petra Kvitová skončila na letošním US Open v nervy drásajícím osmifinále. Proti domácí Shelby Rogersové česká hráčka nevyužila hned čtyři mečboly, načež její soupeřka nakonec v tiebreaku třetího setu využila hned první příležitost zápas ukončit. Kvitová se tak loučí s turnajem po porážce 6:7(5), 6:3 a 6:7(6).

Rogersová, 93. hráčka světového žebříčku, v neděli rozhodně odehrála jeden ze svých životních zápasů. Kvitovou už porazila jednou – před čtyřmi lety na Roland Garros. I proto si na favoritku věřila.

Američanka držela od začátku s Kvitovou krok a první set dotáhla do teibreaku. V něm se rychle ujala vedení 5:2 a i když Češka zabojovala a srovnala na 5:5, Rogersová zahrála úspěšně dva odvážné balony a zajistila si zisk prvního setu.

Kvitová si následně vzala přestávku a zmizela v útrobách stadionu. S čistou hlavou pak nastoupila do druhé sady, ve které hned za stavu 1:1 vzala soupeřce servis, což ještě jednou zopakovala za stavu 5:3 a získala tak druhý set poměrem 6:3.

Rozhodující set nezačal pro Kvitovou ideálně. Hned v prvním gemu ztratila servis, Rogersová následně brejk potvrdila a bylo to 2:0. Česká hráčka ale opět dokázala srovnat krok, když za stavu 1:2 využila brejkbol skvělým bekhendovým winnerem a po právu si zakřičela.

Kvitová byla od té doby lepší. Svůj servis si držela s přehledem a naopak při podání soupeřky měla dost šancí. Za stavu 5:4 měla dokonce tři mečboly. První z nich Rogersová odvrátila dobrým servisem, následně americká hráčka přečkala i ten druhý, když trpělivě zahrála ve výměně. Při třetí mečbolu Kvitová naběhla na síť, ale Rogersová ji výborně poslala balonek do protipohybu.

Se štěstím tak Američanka krizový gem doservírovala a nakonec zápas dotáhla do dalšího tiebreaku. Ten začal minibrejkem Rogersové, Kvitová ale opět srovnala a vedla 5:3.

Jenže Rogersová hrála v rozhodujících chvílích skvěle – do zápasu se vrátila dalším skvělým winnerem a následně srovnala na 5:5. I tak Kvitová získala další míček a za stavu 6:5 měla čtvrtý mečbol a šla podávat.

Jenže přišel nešťastný okamžik – Kvitová na druhý servis zahrála prasátko a poté přišla dvojchyba. Za stavu 6:6 pak přišla nevynucená chyba Kvitové na sítí a Rogersová využila hned první mečbol přímým bodem z podání.

Skoro vyhraný zápas tak Petře Kvitové protekl mezi prsty, naopak Shelby Rogersová se podruhé podívá do grandslamového čtvrtfinále. Naposledy byla mezi osmi nejlepšími právě na Roland Garros v roce 2016 – tedy na turnaji, kde taktéž vyřadila Petru Kvitovou.