Rozlučková tour nebude! Nejlepší deblový pár historie končí

- Jan Vojkůvka

Legendární deblisté Bob a Mike Bryanovi se rozhodli ukončit své kariéry s okamžitou platností. Informaci potvrdili v rozhovoru pro The New York Times. Dvojčata se k tomuto kroku odhodlala ve svých 42 letech po 25 letech mezi profesionály.

Jeden z nejúspěšnějších deblových párů tenisové historie tím pádem neabsolvuje rozlučkovou tour, o které oba bratři dlouho mluvili. Jejich plány narušila pandemie koronaviru a prodloužit si kariéry o další rok už veteráni tenisových dvorců nechtěli.

„Oba v našich nitrech cítíme, že je ten pravý okamžik,“ cituje Mika Bryana deník New York Time. „V našem věku už možnost jít na kurt a bojovat stojí až příliš úsilí. Tenis pořád milujeme, ale už tolik nemáme rádi tu přípravu, abychom naše těla dostali do provozuschopného stavu. Zotavování také trvá déle.“

Oba se rozhodli ukončit kariéry v době, kdy stále patří mezi špičkové páry. Ostatně, v deblovém rankingu jim patří dělené 27. místo a v této sezoně vyhráli turnaj v Delray Beach. Kromě toho startovali už jen na Australian Open, kde vypadli v osmifinále.

„Máme pocit, že jsme loni i letos byli konkurenceschopní a chceme odejít právě teď, kdy ještě jsme schopní hrát dobrý tenis,“ potvrdil Mike, podle něhož by nebylo správné, aby oba bratři hráli na turnajích bez větších šancí na úspěch. Proto končí v době, kdy stále ještě mohou říct, že jsou na vrcholu.

Spousta rekordů
Stopa, kterou Bryanovi zanechali v tenisovém prostředí, je nesmazatelná. Jsou držiteli mnoha rekordů i úžasných milníků. Ať už se jedná o výkony na jednotlivých turnajích nebo na světovém žebříčku čtyřhry.

Mezi elitou se poprvé objevili v roce 1995 na US Open. Prohráli sice s nasazenými čtyřkami Connellem a Galbraithem, ale právě tehdy se začala psát sága, která skončila až v srpnu 2020 a zpopularizovala mužskou čtyřhru na víc, než jen dodatkovou soutěž. Právě popularizace této disciplíny je zásluha legendárních Američanů, kteří dokázali obětovat své singlové kariéry, aby mohli být nejlepšími na světě.

Jako tým spolu opanovali první místo světa neskutečných 438 týdnů (dělili se o čelní pozici). Mike si navíc sám pro sebe uzmul o něco delší čas, když rankingu kraloval dohromady 506 týdnů. Nejdelší časový úsek, kdy byli oba bratři na vrcholu, čítá neuvěřitelných 139 týdnů.

Mezi rekordní zápisy patří i zisk 119 titulů na okruhu ATP (Mike jich má 124) a celkem 178 finálových účastí. Rekordmani jsou rovněž v počtu zápasových výher, kterých nasbírali 1108. Spolu získali rovněž 16 grandslamových titulů, přičemž Mike získal další dva s Jackem Sockem. Také vybojoval čtyři tituly v mixu, ve kterém Bob dosáhl hned na sedm trofejí. Celkem posbírali 39 titulů na turnajích Masters.

Bryan Golden Slam
Dominantní byl americký pár zejména mezi lety 2012 a 2013. Tehdy Bryanovi dosáhli ohromného úspěchu, když vyhráli olympijské hry v Londýně a následně posbírali tituly na US Open, Australian Open, French Open a ve Wimbledonu.

Dosáhli tím na nekalendářní Golden Slam, což je ohromný tenisový milník. Čistý Golden Slam, tedy zisk olympijského zlata a všech grandslamových titulů v jedné sezoně, vybojovala v roce 1988 Steffi Grafová. Nekalendářní Golden Slam získali například Serena Williamsová se sestrou Venus, Rafael Nadal či legendární deblisté Todd Woodbridge a Mark Woodforde.

„V těch letech jsme byli nezastavitelní,“ podotkl Bob Bryan. „I když jsme prohráli s brejkem, tak jsme se smáli. Do naší hry jsme nevpustili ani zrnko pesimismu.“

Absence diváků přehodnotila plány
Držitelé čtyř titulů na ATP Finals poprvé o konci kariéry promluvili 13. listopadu 2019. Jejich plánem bylo zakončit své tenisové dobrodružství na letošním US Open.

I kvůli složité situaci s pandemií koronaviru však nakonec od tohoto cíle odstoupili a definitivně zakončili jednu dlouhou tenisovou ságu...

„Už jsme nehráli o peníze ani body. Ani loni na US Open tomu tak nebylo. Náš návrat byl poděkováním všem a toužili jsme cítit ještě jednou tu atmosféru. Publikum je to, co pro nás dělá tento turnaj tak magickým,“ řekl Bob. „Opravdu oceňujeme, že se US Open bude konat i letos, a tleskáme za všechnu práci, díky níž vrátí tenis fanouškům u televize a dají hráčům šanci znovu hrát a moci si vydělat. Ale to už pro nás není tak podstatné,“ dodal.