Turnaj byl skvělý, září Wawrinka. K titulu potřeboval čtyři obraty

- Radek Štohl, Marek Bartošík

Cíl pětatřicetiletého tenisty byl splněný do puntíku. Stan Wawrinka na challengerovém turnaji na Štvanici odehrál nejvyšší možný počet zápasů, po tom závěrečném slavil titul. Paradoxně až ve finále proti Aslanu Karacevovi nemusel absolvovat tři sety.

Stan Wawrinka do Prahy přijížděl jako velký favorit. Někdejší třetí hráč žebříčku dvouhry se však během úvodních čtyřech zápasů musel popasovat se stavem 0:1 na sety.

Nejvíce mu v semifinále dal zabrat český talent Michael Vrbenský, kterého Wawrinka udolal až po více jak dvou a čtvrt hodinách 5:7, 6:3, 6:3. Ve finále poté přehrál Aslana Karaceva 7:6, 6:4.

„Jsem velmi šťastný. Z mé strany se jednalo o nejlepší zápas z celého týdne. Byl jsem soustředěný, kvalitně jsem podával,“ těšilo švýcarského tenistu po konci duelu.

Wawrinka se na své poměry objevil pouze na challengeru, svého rozhodnutí ovšem nelituje. „Mám velkou radost, že jsem tady mohl hrát. Turnaj byl skvělý,“ neskrýval radost vítěz tří grandslamových trofejí.

Hlavní motiv účasti na Štvanici byl jasný –⁠ nabrat zápasovou praxi. „Ještě nejsem na své nejlepší úrovni. Do Prahy jsem přijel, abych odehrál co nejvíce utkání. Každý zápas jsem hrál o něco lépe, což je ze všeho nejdůležitější.“

Wawrinka do České republiky dorazil hned na dva turnaje, ten druhý začal už v sobotu. Zkušený tenista se však jako nejvýše nasazený na pražských Spojích představí až později.

„Těší mě, že zde budu pokračovat také další týden. Nyní se musím ujistit, že se budu cítit dobře,“ dodal aktuálně sedmnáctý hráč žebříčku dvouhry.

Na rozdíl od Štvanice se turnaj na Spojích uskuteční bez přítomnosti diváků.