I.ČLTK Prague Open 2020: Vrbenský vybojoval postup do osmifinále. Veselý nečekaně končí

- Redakce

Antukový challenger I.ČLTK Prague Open má za sebou čtvrtý hrací den, během něhož pokračovalo druhé kolo dvouhry a odstartovala hlavní soutěž čtyřhry. Michael Vrbenský se stal už čtvrtým českým tenistou, který si na Štvanici zajistil místo v osmifinále. Překvapivý konec už ve druhém kole potkal Jiřího Veselého, který nestačil na Rusa Aslana Karaceva. Andrew Paulson dlouho trápil favorizovaného Ernestse Gulbise, nakonec padl ve třech setech. Své vedení neudržel Jan Šátral.

Vrbenský je dalším českým osmifinalistou
Michael Vrbenský porazil ve druhém kole antukového challengeru I.ČLTK Prague Open turnajovou šestnáctku Stevena Dieze 7:5 a 6:3. Zápas trval hodinu a 37 minut, Vrbenský v něm využil pět brejkbolů, sám přišel o podání pouze dvakrát. Dvacetiletý Čech vyzve v osmifinále čtvrtého nasazeného Philippa Kohlschreibera.

Veselý v Praze překvapivě dohrál
Úterý přineslo na I.ČLTK Prague Open jedno velké překvapení. Druhý nasazený Jiří Veselý (65.) se ve svém prvním utkání po restartu sezony nedokázal prosadit a nečekaně prohrál s Rusem Aslanem Karacevem (263.) 3:6, 4:6.

Po prvním setu, ve kterém Karacev vybojoval klíčový brejk v šesté hře, se Rusovi povedlo využít brejkbol ve třetím gemu druhého dějství a nasměrovat se za vítězstvím. Klíčovým se ukázal osmý gem, v němž si český tenista vypracoval hned čtyři brejkboly, ale ani jeden nevyužil. Rus si podržel důležité podání a zápas následně také doservíroval.

Šátral neudržel vedení, končí ve 2. kole
Jan Šátral (374.) řady českých tenistů v osmifinále pražského challengeru nerozšíří. Zápas proti favorizovanému Henri Laaksonenovi (137.) měl přitom rozehraný výborně, vedl 3:6, 6:3, 4:3 a 40:30 s výhodou brejku. V klíčový okamžik ale neudržel podání, Švýcarovi se povedlo srovnat na 4:4 a následně mu patřila i koncovka, když ve 12. gemu na returnu čistou hrou zápas zakončil.

Paulson dlouho vzdoroval Gulbisovi
Andrew Paulson podlehl ve druhém kole challengeru I.ČLTK Prague Open Ernestsu Gulbisovi za dvě hodiny a 41 minut 5:7, 7:5 a 4:6. Favorizovaný Lotyš, který je bývalou světovou desítkou, rozhodl o svém triumfu brejkem v sedmé hře třetího setu. Ve zmíněné sadě odvrátil všechny čtyři brejkboly českého mladíka. Gulbis v osmifinále narazí na Aslana Karaceva.

Kolář s Rosolem zvládli první kolo čtyřhry
Zdeněk Kolář a Lukáš Rosol přehráli na antukovém challengeru I.ČLTK Prague Open mexicko-španělskou dvojici Hach Verdugo, Vega Hernández dvakrát 6:3 a postoupili do čtvrtfinále. Český pár, startující na divokou kartu, získal úvodní set díky jedinému brejku z osmé hry. Ve druhé sadě Kolář a Rosol udeřili už v prvním gemu. O výhodu brejku sice dočasně přišli, dvěma dalšími úspěchy na returnu ale utkání dotáhli do vítězného konce.

Lehečka s Macháčem postupují
Jiří Lehečka a Tomáš Macháč zvládli úvodní kolo hlavní soutěže čtyřhry proti páru Arends, Pel, které porazili 7:5, 6:3. Česká dvojice, jež startuje na divokou kartu, si se soupeři poradila i přes dvě nepříjemné přestávky kvůli dešti.

2. kolo dvouhry
Ernests Gulbis (LAT, 162.) [14] – ANDREW PAULSON (822.) [WC] 7:5, 5:7, 6:4
MICHAEL VRBENSKÝ (405.) [WC] – Steven Diez (CAN, 165.) [16] 7:5, 6:3
Henri Laaksonen (SUI, 137.) [7] – JAN ŠÁTRAL (378.) [Q] 6:3, 3:6, 7:5
Aslan Karacev (RUS, 253.) – JIŘÍ VESELÝ (65.) [2] 6:3, 6:4
Arthur De Greef (BEL, 323.) [PR] – Yannick Maden (GRE, 149.) [10] 3:6, 4:6
Martin Kližan (SVK, 159.) [12] – Elias Ymer (SWE, 201.) 2:6, 6:2, 2:6

1. kolo čtyřhry
Hach Verdugo (MEX), Vega Hernández (ESP) – KOLÁŘ, ROSOL [WC] 3:6, 3:6
Bemelmans (BEL), Masur (GER) – Herbert, Rinderknech (oba FRA) 2:6, 6:7(3)
Arends, Pel (oba NED) – LEHEČKA, MACHÁČ [WC] 5:7, 3:6
Haase (NED), Sharan (IND) [1] – FOREJTEK, VRBENSKÝ [WC] odloženo
Balaji (IND), Coppejans (BEL) – Molteni (ARG), Nys (MON) [2] odloženo