Češi proti favoritům zářili! Svazové turnaje nám pomohly, shodují se

- Jan Vojkůvka

Úvodní hrací den I.ČLTK Prague Open 2020 přinesl spoustu radosti mladým českým nadějím. V kvalifikaci si na velkého favorita vyšlápl Petr Nouza, v hlavní soutěži se pak povedlo postoupit talentovaným divokým kartám Jonáši Forejtkovi, Jiřímu Lehečkovi i Michaelu Vrbenskému. Jak se všichni mladíci shodují, výrazně jim pomohly turnaje Českého tenisového svazu, které vyplnily pauzu během přerušené sezony.

Zatímco většina tenisového světa stála a tenisté podstupovali pouze individuální přípravu, v České republice se na to šlo jinak. Český tenisový svaz pořádal už v květne spolu s TK Sparta Praha turnaj O pohár prezidenta ČTS, od června také sérii týdenních turnajů a ligu Barvy pro budoucnost. Cíle svazu byly jasné od začátku – dát tuzemským hráčům možnost zápasové přípravy před návratem na okruh.

Tato idea, přinejmenším na challengeru v Praze, během prvního hracího dne I.ČLTK Prague Open přinesla své ovoce – Češi vyhráli všechny své zápasy, a to i proti velkým favoritům a výše postaveným hráčům v žebříčku.

„Myslím si, že mi strašně pomohly turnaje, co pro nás Český tenisový svaz udělal. Cítil jsem se rozehraný a ničeho jsem se nebál,“ těšilo Michaela Vrbenského, který porazil Němce Daniela Masura dvakrát 7:5. Právě on se stal v květnu vítězem Poháru prezidenta ČTS, kterým se akce v České republice spustily.

Zatímco výše postavení soupeři českých mladíků byli vesměs nerozehraní, na domácích divokých kartách byla znát větší jistota úderů. A vytěžili z toho maximum.

„Nevím, jak to měly ostatní země, jestli měly taky takové turnaje. Myslím si, že tolik zápasů jako my nehráli,“ pokračoval Vrbenský. „Každý týden jsme měli družstva, pak turnaje, takže jsme to měli dost našlapané a myslím si, že jsme všichni rozehraní,“ dodal.

Těžkého soupeře vyfasoval i Jiří Lehečka. Osmnáctiletý mladík ovšem zvládl Nicolu Kuhna zdolat jednoznačně 6:3 a 6:3. A to i přesto, že soupeř byl v žebříčku o více než tři sta míst výše než Lehečka.

„Všechny zápasy, co jsme v Česku odehráli, tak byly super. Jsem strašně rád, že ta možnost byla,“ radoval se po utkání. „Tohle je sice něco úplně jiného hrát konečně naostro, ale svazové zápasy nám dodaly zápasovou jistotu,“ dodal.

Jeho slova podpořil i o rok starší Petr Nouza, který v kvalifikaci zdolal favorizovaného Matthiase Bachingera 6:3, 4:6, 6:3. „Bylo super, že jsme mohli hrát,“ řekl.

Devatenáctiletý velký talent Jonáš Forejtek narazil na soupeře z druhé světové stovky Botice Van de Zandschulpa, proti kterému musel otáčet třetí set. Nakonec to zvládl a zvítězil 6:4, 2:6, 6:4. A i on cítí výhodu z domácí turnajové série. Ač našel na svém výkonu hodně chyb a kritikou nešetřil, pochvaloval si zápasovou praxi, díky níž v rozhodujících okamžicích nezaváhal a klíčový třetí set otočil. „Dělal jsem hodně chyb, protože to byl ostrý zápas, ale jinak jsem neměl problém utkání dohrát. Určitě mi to pomohlo,“ podotkl.

Jak čeští mladíci uvedli, za jejich úspěchy stojí i možnost hrát tenis v době, kdy ve světě zažíval bílý sport momentální dobu temna. V přerušené sezoně se totiž rozvinula myšlenka, kterou se Český tenisový svaz pokusil pomoci svým hráčům v přípravě na návrat.

„V nejtěžších měsících jsme začali přemýšlet, jak budeme resuscitovat český tenis a sport, protože ta doba byla opravdu brutální,“ uvedl na tiskové konference prezident ČTS Ivo Kaderka, který vyzdvihl jako velkého pomocníka v projektu svazu bývalého tenistu Vojtěcha Flégla.

„Vytvořili jsme takový program, který začal turnajem O pohár prezidenta ČTS, pak šly Barvy pro budoucnost a veliké utkání Česka se Slovenskem,“ připomněl unikátní týmovou soutěž, v níž se spolu střetly daviscupové, fedcupové a juniorské týmy v několika kategoriích. 

„Zatímco se ostatní začali probouzet, my jsme najeli na plný výkon,“ dodal.