Challenger v Praze: Velký počet odhlášení pomohl k účasti dvěma Čechům

- Marek Bartošík

První dva mužské turnaje ATP Challenger Tour po koronavirové pauze jsou za dveřmi, začnou už 17. srpna. Jedna z těchto antukových akcí se uskuteční v Praze na Štvanici. Původně velmi silné startovní pole postupně řídne, jelikož tenisté na poslední chvíli mění plány. Nicméně právě tento fakt pomohl Zdeňkovi Kolářovi a Tomášovi Macháčovi do hlavní soutěže, čítající 48 hráčů.

Attila Balázs, Márton Fucsovics, Dominik Köpfer, Emil Ruusuvuori, Damir Džumhur, Tommy Robredo. To je jen stručný výčet z mnoha tenistů, kteří se v posledních hodinách a dnech odhlásili z nadcházejícího antukového challengeru na pražské Štvanici (od 17. srpna).

Tento obecně negativní aspekt má však jeden pozitivní přínos – do hlavní soutěže se dostali čeští reprezentanti Zdeněk Kolář (229. v žebříčku ATP) a Tomáš Macháč (256.).

V původním startovním poli figurovali z Čechů pouze Jiří Veselý (65.) a Lukáš Rosol (180.), ostatní byli s ohledem na žebříčkové postavení hluboko v seznamu náhradníků. Situace se alespoň pro dva z nich změnila k lepšímu, což také znamená, že pořadatelům zůstalo více divokých karet pro české hráče.

Největší hvězdou blížícího se challengeru v Praze má být trojnásobný grandslamový vítěz a držitel divoké karty Stan Wawrinka. Na turnaji se dále představí mimo jiné majitel kariérního grandslamu ze čtyřhry Pierre-Hugues Herbert či někdejší světová šestnáctka Philipp Kohlschreiber, jenž je technicky mimořádně vyspělým tenistou. Vítěz akce získá 125 bodů do žebříčku ATP.