Šafářová v roli trenérky. Je to hlavně přátelská pomoc, smála se

- Jan Vojkůvka

Bývalá deblová jednička a grandslamová vítězka Lucie Šafářová si na letošním Prague Open užívá netradiční roli. Rozhodla se pomoci své kamarádce Anastasii Pavljučenkovové a na pražském podniku WTA zastává roli její trenérky.

Ačkoliv je Šafářová momentálně především maminkou, dokázala tento týden skloubit dohromady rodinné povinnosti i ty „pracovní“. V areálu pražské Sparty se snaží přispět svými radami Rusce Pavljučenkovové v nové roli trenérky.

„Nasťa je kamarádka, dlouho jsme se neviděly. Vzhledem k tomu, že její trenér ani nikdo z její rodiny z Ruska sem nemůže přijet, tak jsme se domluvily, že jí tady tento týden udělám podporu já,“ uvedla Šafářová s tím, že její kamarádku v současnosti trénuje Rob Steckley, který dříve koučoval právě Šafářovou.

Svou netradiční roli si užívá, byť přiznává, že nejde jen o trénování. „Dnes jsem ji rozehrávala, ale především jí dělám celodenní oporu s Leontýnkou a někdy bez Leontýnky,“ řekla Šafářová, která má v areálu pražské Sparty i svou dcerku. „Je to přátelská pomoc, bavíme se hodně i o jiných věcech,“ podotkla s tím, že nemůže být brána jako trenérka.

„Rob nám posílal nějaké klipy, trochu jsme to před zápasem rozebírali, a i po zápase jsme mluvili o tom, co bylo špatně,“ pokračovala bývalá tenistka. Její „svěřenkyně“ nakonec v utkání s Arantxou Rusovou z Nizozemska prohrála 5:7, 2:6. Turnaj tím ovšem pro Pavljučenkovovou nekončí, ještě bude hrát ve čtyřhře.

Líbilo by se vůbec Šafářové, kdyby mohla cestovat po světě a někoho plnohodnotně trénovat? „S Leontýnkou si to nedovedu moc představit. Ale do budoucna to nezavrhuji, třeba na pár turnajů,“ řekla s tím, že na plný úvazek by trenérku dělat, i kvůli rodině, nechtěla.

Její role trenérky pro tento turnaj jí dala možnost, aby si proti Pavljučenkovové vyzkoušela, zda ještě má tenis v ruce a dokázala by být konkurenceschopná. „Je příjemné si s někým takhle zahrát. Toho debla bych asi ještě pořád zvládla, na singl bych musela opravdu máknout,“ usmívala se Šafářová, která oficiálně kariéru ukončila v French Open v květnu 2019. „Prioritou je ale Leontýnka, rozhodně neuvažuji o tom, že bych dělala nějaké comebacky.“

Maličká Leontýnka se narodila v prosinci a bývalou tenistku zaměstnává naplno. „Užívám si to moc. Je to čím dál větší zábava. Už je taková akční, směje se, žvatlá a leze. Takže se nezastavím, ale už se trochu víc vyspím,“ smála se. „Tomáš má zkušenosti s dvěma dětmi, takže rady dává a stará se taky,“ dodala.