WTA

Divoká karta šokuje Palermo. Vyřadila hráčku TOP 50 i šestou nasazenou

- Radek Štohl

Úvodní turnaj po restartu v italském Palermu zažívá pohádku. Konkrétně se jí dočkala domácí devatenáctiletá naděje Elisabetta Cocciarettová, která z pozice divoké karty nejprve porazila někdejší pětatřicátou hráčku žebříčku dvouhry Polonu Hercogovou, naposledy si poradila také s šestkou turnaje Donnou Vekičovou. Cocciarettová se přitom ocitá na až 157. místě dvouhry.

Mladá Italka prorážela už mezi juniorkami. Na Australian Open 2018 se probojovala do semifinále dvouhry, o čtyři měsíce později vyšplhala na dvanáctou pozici kombinovaného žebříčku.

Debut mezi profesionálkami přišel před dvěma a tři čtvrtě lety, první dílčí úspěch brala na konci listopadu 2018, kdy bez ztráty jediné sady ovládla turnaj nižší kategorie ve španělském Nulesu.

Zásluhou úspěšné předkvalifikace se loni v Římě zařadila na okruh WTA, letos v lednu zvládla kvalifikaci na Australian Open. Nejvíce do podvědomí se zapsala na probíhajícím turnaji v Palermu.

Devatenáctiletá hráčka přitom do začátku týdne nevyhrála nad soupeřkou TOP 100. Poprvé se jí to vydařilo v pondělí, kdy porazila aktuálně pětačtyřicátou hráčku žebříčku dvouhry Polonu Hercogovou 7:6(1), 6:3.

Ještě větší překvapení se dostavilo v závěru středečního programu. Elisabetta Cocciarettová se utkala s šestou nasazenou Donnou Vekičovou, čtyřiadvacátou hráčku žebříčku přehrála 6:2, 6:4. V zápase hned čtyřikrát prorazila soupeřce podání, sama o něj přišla za stavu 2:0, kdy nedokázala potvrdit brejk.

„Jsem nadšena, jak skvělý tenis jsem předváděla. Donna patří k nejlepším hráčkám současnosti, takže pro mě bylo ctí proti ní nastoupit. Je skvělé, že jsem prvního čtvrtfinále na okruhu WTA dosáhla právě v Itálii," připomněla Cocciarettová skutečnost, že dosud se nikdy nedostala ani do osmifinále.

O úvodní semifinále se utká s vítězkou zápasu Anett Kontaveitová (22.) –⁠ Laura Siegemundová (65.).