Finále si naplno užívám, hlásí Marek Jaloviec

- David Schlegel, Daniel Kubelka

Až do letošního roku čekal na premiérový titul ve dvouhře. Marek Jaloviec, dvaadvacetiletý český tenista, však prožívá životní sezónu a o posledním víkendu vybojoval ve francouzském Sarreguemines již třetí letošní trofej.

Gratulujeme k třetímu titulu v kategorii futures během letošní sezóny. Tituly jste vybojoval na třech různých kontinentech - v asijském Baku, africkém Šarrm Aš-Šejchu a nyní v Evropě, konkrétně ve francouzském Sarreguemines. Jakého titulu si vážíte nejvíce?

Předem děkuji za gratulaci. Všech titulů si vážím hodně a každý má něco do sebe. Nedokážu ale říct, který je pro mě největším úspěchem.

Ve finále jste byl potřetí a pokaždé jste finálovou účast proměnil v triumf. Věříte si více ve finálových kláních?

Netuším, čím to může být. Ve finále jsem ale víc uvolněný a snažím se si ten zápas co nejvíce užít. Jsem nesmírně rád, že se mi v těch důležitých zápasech tak daří.

Ve Francii jste odehrál za celou svou kariéru mezi muži na turnajích futures jediný zápas, konkrétně v roce 2014 v Troyes, který jste prohrál. Proč jste si vybral pro účast právě turnaj ve Francii?

Turnaj jsem si vybral, protože už jsem plánoval přejít do haly a navíc to nebylo příliš daleko.

Ve finále jste se střetl s nasazenou jedničkou Raymondem Sermientem z USA. Jak probíhal tento zápas? V čem byl soupeř nebezpečný?

V prvním setu jsem získal rychlý brejk, tak se mi hrálo dobře. Druhá sada byla velice vyrovnaná, bohužel se mi nepodařilo za stavu 5:4 zápas doservírovat. Naštěstí se mi to ale podařilo urvat v tiebreaku. Soupeř hrál velice solidně zezadu, navíc oba údery měl takřka bezchybné.

Asi nejtěžším zápasem na turnaji byl duel s 203 centimetrů vysokým a 104 kilogramů vážícím obrem Albanem Olivettim, který má na svém kontě třeba skalp Mardyho Fishe. Je to tak?

Utkání s Olivettim bylo především o hlavě. Výborně servíruje a nebojí se riskovat obě podání. První dva sety zápasu rozhodoval až tiebreak. Ve třetí sadě jsem ho dokázal jednou brejknout, což nakonec na výhru stačilo.

Cítil jste dobrou formu od samého začátku turnaje?

Od začátku turnaje jsem se příliš dobře necítil, ale tušil jsem, že by mi to tady mohlo sedět.

Co se vám na turnaji nejlépe dařilo? O jaký úder jste se mohl opřít?

Nejvíce mi v průběhu turnaje držel podání, dařilo se mi také na forhendu.

Jak se vám líbilo zázemí na turnaji? Kde jste bydlel a jak byste popsal místo, kde se turnaj odehrával?

Na turnaji jsem bydlel sám. Zázemí bylo pěkné a hala bylo prostorná, celkově organizace turnaje byla skvělá. Na zápasy chodilo kolem 150 lidí, dokonce byli i čároví rozhodčí a sběrači, což se na futurech příliš často nevidí.

Jaké máte další plány? Představíte se také na halových turnajích v České republice?

Nyní přejíždím na další „desítku“ do Německa, po ní tam pak odehraju ještě další dva turnaje. Doma bych se měl ukázat asi až na turnaji v Opavě.

Jak jste spokojený s dovadadním průběhem sezóny?

Samozřejmě jsem spokojený, ale budu se snažit, abych se letos ještě dočkal nějakých úspěchů.