Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta: Tuzemská špička se představí podruhé. Nechybí hráč ze Slovenska

- Radek Štohl

Od pondělí se rozjede druhý letošní turnaj Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta. Po Starých Splavech se nyní čeští tenisté a tenistky přesouvají do Prostějova, kde opětovně bude hrát Kateřina Siniaková nebo Barbora Krejčíková. Role nejvýše nasazeného mužského zástupce připadne daviscupovému reprezentantovi Zdeňku Kolářovi, druhým největším favoritem by dle žebříčkového postavení měl být slovenský tenista Lukáš Klein.

Ve spolupráci s Českým tenisovým svazem se první z těchto turnajů pořádal ve Starých Splavech. Mezi ženami se z trofeje překvapivě radovala Barbora Krejčíková, která ve finále přehrála Kateřinu Siniakovou 6:3, 6:4. Mužům vládl Jonáš Forejtek, loňský vítěz juniorského US Open měl v závěrečném duelu nastoupit proti Lukáši Rosolovi, zkušený daviscupový reprezentant ovšem do zápasu vinou zdravotních problémů nezasáhl.

Čtrnáct dní po konci ve Starých Splavech se bude konat druhá akce. Na kurtech v Prostějově se znovu představí grandslamové vítězky ve čtyřhře Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, chybět by neměla ani Tereza Smitková, nedávná debutantka ve Fed Cupu Miriam Kolodziejová či talentované kvarteto Linda Fruhvirtová, Linda Nosková, Brenda Fruhvirtová či Barbora Palicová. O dvě místenky v hlavní soutěži se od pondělí pokusí šestnáct tenistek, včetně Nikoly Bartůňkové.

Mužská část doznala řady omluvenek. O titul nebude bojovat Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Vít Kopřiva či Tomáš Macháč. Hlavními favority se tak stali Zdeněk Kolář a dvaadvacetiletý Slovák Lukáš Klein. Nemalé šance se dávají také Jonáši Forejtkovi, Michaelu Vrbenskému nebo Jiřímu Lehečkovi. V kvalifikaci si mimo jiné zahraje trio Dalibor Svrčina, Vojtěch Petr a Hynek Bartoň.

Úvodní zápasy jsou na programu od pondělí, turnaj vyvrcholí nedělními finále. Stejně jako ve Starých Splavech se hlavní soutěž bude hrát v základních skupinách po čtyřech, do semifinálových bojů postoupí jejich vítězové.