Češi v akci: Berdych obhájil titul v Šen-čenu a získal svůj první letošní titul!

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych to dokázal, obhájil titul v čínském Šen-čenu a získal svůj první titul v této sezoně! Dařilo se také Radku Štěpánkovi, který postoupil do hlavní soutěže turnaje v Tokiu, když vyhrál i svůj čtrnáctý zápas v kvalifikaci na turnaj ATP v řadě!

Berdych obhájil titul v Šen-čenu

Tomáš Berdych se po zánětu slepého střeva vrátil na dvorce na turnaji v Petrohradě, kde došel do semifinále. Rodák z Valašského Meziříčí si při cestě do finále na turnaji v Šen-čenu dokázal poradit mimo jiné i s Jiřím Veselým, kterého porazil ve třech setech. V neděli čekal na českého tenistu Francouz Richard Gasquet, se kterým měl Berdych pozitivní vzájemnou bilanci. Do zápasu však vstoupil lépe rodák z Béziers, který sebral hned v první hře svému soupeři servis. Berdych však vybojoval re-brejk a srovnal stav zápasu. První sada nabídla dramatické vyústění v podobě tiebreaku. Aktuálně devátý hráč světového žebříčku vybojoval za stavu 5:5 mečbol, který následně také proměnil.

Důležitý moment druhé sady přišel ve třetím gemu, ve kterém Berdych dokázal proměnit brejkbol a vypracoval si důležité vedení. V devátém gemu druhého setu si rodák z Valašského Meziříčí vybojoval první mečbol, ten však Gasquet odvrátil esem! Nasazená jednička si poté vypracovala druhý mečbol, avšak Gasquet opět odpověděl esem. Francouzský tenista následně dotáhl gem do vítězného konce a udržel svou naději na vítězství v tomto zápase. Posléze šel na podání Berdych, který však situaci vůbec nezvládl a Gasquet čistou hrou srovnal stav zápasu na 5:5! Osmnáctý tenista světového žebříčku dotáhl zápas do tiebreaku, ve kterém měl více ze hry a poslal zápas do rozhdujícího setu!

Ve třetím setu se Berdych dokázal propracovat k brejkbolu v šestém gemu, první nevyužil, avšak ten druhý již ano a dostal se do rozhodujícího vedení! Za stavu 5:3 si česká tenisová jednička vypracovala při vlastním podání tři mečboly. První sice Berdych nevyužil, avšak ten druhý již ano a raduje se ze zisku prvního titulu v tomto roce!

Štěpánek postupuje do hlavní soutěže v Tokiu

Radek Štěpánek se v Čcheng-tu dokázal prodrat kvalifikačním sítem a zahrál si v hlavní soutěži. Český tenista si vede v kvalifikacích na turnaje ATP v posledních týdnech skvěle, neprohrál v ní již čtrnáct zápasů v řadě! Podobně úspěšný je rodák z Karviné také v japonském Tokiu, kde rovněž musel přejít přes dva soupeře a zahraje si v prvním kole hlavní soutěže. V neděli brzo ráno (SEČ) se Štěpánek utkal s o osmnáct let mladším Japoncem Santillanem, který však vstupoval do souboje v pozici outsidera. Aktuálně 105. tenista světa dokázal Santillana v prvním setu dvakrát brejknout a ujal se vedení v zápase. Druhá sada již patřila devatenáctiletému tenistovi, který prolomil podání svého soupeře hned dvakrát, a tak musel o vítězi tohoto zápasu rozhodnout třetí set. Ten nabídl vyrovnanou podívanou, avšak také několik ztracených podání! Za stavu 5:3 mohl Štěpánek stvrdil postup při vlastní podání, avšak Santillan čistou hrou srovnal a snížil na rozdíl jediného gemu. Vzápětí si však český tenista vzal brejk zpět a mohl se začít radovat z postupu do hlavní soutěže!

Klíčovým momentem ve druhé sadě byl třetí gem, ve kterém Berdych využil brejkbol a získal rozhodující vedení. Český tenista si vedl v tomto finálovém utkání velmi dobře na servisu, což byl základní kámen úspěchu. 

Šátral ve finále challengeru v Římě

Životní sezona Jana Šátrala má další zlatý zápis do kolonky úspěchů. Český tenista dotáhl své tažení na římské antuce až k titulu a ovládl místní challenger! Jeho jízdu za triumfem nedokázal zastavit ani favorizovaný Nizozemec Robin Haase, který se stal po Aljažu Bedenemu druhým členem TOP 100, jehož tento týden Šátral porazil.

Druhý titul na Challenger Tour vybojoval po solidním výkonu na servisu, a ač čelil sedmi brejkbolům, nepovolil soupeři využít ani jeden z nich. Sám navíc obral soupeře o podání třikrát a za 75 minut vyhrál 6:3, 6:2. Cenný triumf ho vynese v pondělním vydání žebříčku na nové životní maximum, kterým bude 135. místo.

Plíšková s Görgesovou postupují, dál jde i Siniaková s Krunićovou. H+H na turnaji končí!

Jako první zasáhly do dnešního programu turnaje čtyřhry v Pekingu Karolína Plíšková s Julií Görgesovou. Česko-německý pár vstoupil do utkání výborně, dokázal hned třikrát prolomit podání svých soupeřek a rychle vedl 5:0! Aojamaová s Ninomijaovou následně snížily, avšak semifinalistky letošního Wimbledonu dotáhly první sadu do vítězného konce v poměru 6:2. Ve druhém setu získávaly od stavu 1:1 body pouze Plíšková s Görgesovou, které tak za padesát minut hry postoupily do druhého kola turnaje v Pekingu. 

Z postupu do druhého kola se může radovat také Aleksandra Krunićová s Kateřinou Siniakovou! Česko-srbský pár sice v prvním setu dvakrát přišel o podání, avšak svým soupeřkám, Liang a Yang, sebral podání hned čtyřikrát, a tak se ujal vedení v poměru 6:3. Druhou sadu rozhodl jediný brejk, který získaly Siniaková s Krunićovou v šesté hře. V závěru mohly S+K utkání ukončit již za stavu 5:3, avšak využily až čtvrtý mečbol. V dalším kole česko-srbská dvojice narazí na světový pár číslo jedna - Garciaová, Mladenovicová. 

To nasazené šestky, Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, na turnaji bohužel končí. Přitom H+H začaly velmi dobře a první sadu ovládly v poměru 6:4. Ve druhém setu však měly soupeřky mírně navrch, a tak Arruabarrenová s Kalašnikovou poslaly zápas do supertiebreaku. V něm svedly oba páry velkou bitvu, ve které však měla více štěstí španělsko-gruzínská dvojice, která zvítězila 10:8.

Pospíšil ovládl turnaj v Káhiře, Jaloviec ve Francii

Jaroslav Pospíšil potvrdil, že se mu společně s Vítem Kopřivou v Egyptě daří. Minulý týden ovládl turnaj v Káhiře Kopřiva, tento týden se z turnajového triumfu raduje Pospíšil! Zkušený český tenista v nedělním finále porazil třetího nasazeného, Federica Zeballose z Bolívie po setech 6:3, 3:6, 6:1!

Slaví také Marek Jaloviec, který získal titulu ve francouzském Sarreguemines! Ve finále porazil nasazenou jedničku, Američana Raymonda Sarmienta, 6:2, 7:6.

ATP/WTA

SHENZEN OPEN (muži, tvrdý povrch, 704 140 USD, finále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (9.) (1) - Richard Gasquet (FRA, 18.) (3) 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3

RAKUTEN JAPAN OPEN TENNIS CHAMPIONSHIPS 2016 (muži, tvrdý povrch, 1 368 605 USD, finále kvalifikace)

Akira Santillan (JPN, 232.) - RADEK ŠTĚPÁNEK (105.) (6) 2:6, 6:3, 4:6

CHINA OPEN (ženy, tvrdý povrch, 5 424 394 USD, 1. kolo čtyřhry)

Görgesová (GER), KA.PLÍŠKOVÁ - Aojamaová, Ninomijaová (obě JPN) 6:2, 6:1
Arruabarrenová, Kalašnikovová (ESP/GRU) - HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (6) 4:6, 6:4, 10:8
Liang, Jang (obě CHN) - Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ 3:6, 3:6

CHALLENGER TOUR

BFD Challenger, Řím (muži, antuka, 42 500 EUR, finále dvouhry)

Robin Haase (NED, 65) (1) - JAN ŠÁTRAL (169.) 3:6, 2:6

ITF/FUTURES

AlSolymaineyah F26 Men´s Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD, finále dvouhry)

Federico Zeballos (BOL, 626.) (3) - JAROSLAV POSPÍŠIL (419.) (2) 3:6, 6:3, 1:6

Tournoi International de Sarreguemines, Francie (muži, koberec - hala, 10 000 USD, finále dvouhry)

Ryamond Sarmiento (USA, 393.) (1) - MAREK JALOVIEC (474.) (3) 2:6, 6:7 (4)

Tournoi Future Nevers Niévre 2016, Francie (muži, tvrdý povrch - hala, 25 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Antoine Walch (FRA, 1857.) (8) - ALESANDRO RICCI (-) 6:3, 6:0

BBTC Open, Maďarsko (muži, antuka, 25 000 USD, 3. kolo kvalifikace) 

Gabor-Janos Toth (HUN, -) - DANIEL RABAS (-) 6:1, 6:1
Boris Butulija (SRB, 1531.) (6) - DOMINIK REČEK (1945.) 7:5, 1:6, 6:4

Dittelbrunn Open 2016 (muži, koberec - hala, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Christopher Frantzen (GER) - DOMINIK LANGMAJER 4:6, 4:6
Urs Thurau (GER) - FRANTIŠEK ŠIMON 6:1, 6:0
DAVID MRÁZEK - Leon Höveler (GER) 5:7, 6:7 (4)

Santa margherita di Pula, Itálie (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Anna Klasenová (GER, 794.) - PETRA KREJSOVÁ (598.) (15)  3:6, 1:6

Santa Maria Open, Bulharsko (ženy, tvrdý povrch, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (922.) (1) -Gebriela Mihajlová (BUL, 1259.) 6:1, 6:2

CROCIRCUIT power by LUKAS SPORT, Chorvatsko (ženy, antuka, 10 000 USD, druhé kolo kvalifikace)

VERONIKA ZÁVODSKÁ - Barbora Palcátová (SVK) odloženo na 3.10.
Natalia Boltinská (RUS) - DAGMAR DUDLÁKOVÁ odloženo na 3.10.