Francouzský tenista brání Djokoviče. Vinu nese vláda, ne Novak, vzkazuje

- Jan Havlovic

Na Novaka Djokoviče se za uspořádání exhibiční série Adria Tour snesla v posledních dnech vlna kritiky. Světová jednička našla i zastánce, například v osobě Richarda Gasqueta. „Novak není viníkem. Hrát před takto velkým množstvím lidí povolila vláda,“ hází francouzský tenista vinu na chorvatskou a srbskou vládu.

Diváci na tribunách, podání rukou a v některých případech i objetí. Exhibiční sérii Adria Tour v Bělehradu a Zadaru provázela uvolněná hygienická opatření. Celá akce musela být předčasně ukončena již po dvou turnajích, na vině byla nákaza koronavirem, která se kromě tří profesionálních tenistů později prokázala i u pořadatele Novaka Djokoviče.

Světová jednička si vyslechla od známých osobností z tenisové světa slova kritiky, například od Nicka Kyrgiose. „Takhle to dopadá, když ignorujete protokoly,“ rýpl si Australan. Djokoviče se nyní zastal Francouz Richard Gasquet.

„Novak není viníkem. Nepožadoval po tenistech, aby hráli před pěti tisíci diváky. Hrát před takto velkým množstvím lidí povolila vláda,“ uvedl 50. hráč světového žebříčku v rozhovoru pro list L’Equipe.

Gasquet zároveň přiznal, že ho podmínky při Adria Tour překvapily. „Bylo to jedno z mála míst na zeměkouli, kde jsme mohli vidět tolik lidí na sportovním zápase,“ diví se Francouz.

Bývalá světová sedmička zároveň upozorňuje, že případy nákazy mezi tenisty se mohou v budoucnu opakovat. „Virus je tu s námi již tři měsíce. Podobné to bude i po obnovení sezony. Turnaj se nezruší kvůli jednomu nakaženému,“ myslí si Gasquet. 

Za příklad uvedl golfový turnaj v USA. „Zde byl jeden hráč pozitivně testovaný (Nick Watney, pozn. red.). Turnaj ale normálně pokračoval dál,“ dodal závěrem.

Turnajový kolotoč ATP by se měl znovu rozběhnout 14. srpna ve Washingtonu.