ATP

Federerova žebříčková pohoda. Výjimečná situace ho uchránila od výrazného pádu

- Marek Bartošík

Ačkoliv Roger Federer letos odehrál pouze jediný turnaj a další start už vinou zranění kolena nepřidá, žebříčkové postavení ho příliš trápit nemusí. Legendárnímu Švýcarovi pomohla tenisová pauza způsobená pandemií koronaviru. Za normálních okolností by o většinu svých bodů přišel, díky velkému rušení tenisových klání ale může počítat mimo jiné s body za loňské wimbledonské finále.

Za standardních podmínek by byla fakta k Rogeru Federerovi neúprosná – letos získal pouze 720 bodů za semifinále Australian Open. A další by, vzhledem ke zdravotním problémům, už nepřidal. Osmatřicetiletý Švýcar by tak spadl až někam do osmé desítky žebříčku!

Aktuální světovou čtyřku ale nyní nic takového netrápí. Koronavirus zahýbal celým světem, i tím tenisovým. Zrušeny byly velké akce v Indian Wells a Miami a celá travnatá sezóna včetně slavného Wimbledonu.

Pro některé hráče toto rozhodnutí znamená smůlu, pro Federera ale jde o velmi příznivý vývoj. Ačkoliv přijde o body z antuky (1080), Cincinnati a US Open (450) a halové části sezóny (1080), zůstanou mu velké porce bodů za titul z Miami (1000), finále z Indian Wells (600), titul z Halle (500) a finále Wimbledonu (1200). To spolu se 720 body z letošního Melbourne činí celkem 4020 bodů.

Takový počet stačí s přehledem na udržení se v elitní desítce, aktuálně by Maestrovi zajistil 7. místo. Velmi reálně tak bude na Australian Open 2021 mezi osmi nejvýše nasazenými a na své největší soky nenarazí dříve než ve čtvrtfinále.

Nepotvrdí se tak prognóza uznávaného experta Brada Gilberta, podle kterého Federerovi hrozí, že bude v dalším ročníku australského grandslamu mezi nenasazenými. Naopak, dvacetinásobný grandslamový vítěz na tom bude podstatně lépe než v lednu 2017. Tehdy (nakonec úspěšně) zaútočil po šestiměsíční pauze na svůj osmnáctý grandslamový vavřín, přičemž byl nasazen až jako číslo sedmnáct.

Prioritou pro šestinásobného vítěze Australian Open samozřejmě bude zdravotní stav. Pokud bude Federer fit, pak od něj opět můžeme očekávat postup do závěrečných fází turnaje.