Jsem šťastná, ale zároveň cítím únavu, uvedla Kvitová po skalpu světové jedničky

- Jan Havlovic

Utkání, které nadchlo celou tenisovou veřejnost. Petra Kvitová v osmifinálové bitvě na turnaji ve Wu-chanu udolala Angelique Kerberovou, světovou jedničku, a zahraje si ve čtvrtfinále. „Je to výborné, skvělá výhra," hýřila Kvitová optimismem hned po zápase.

Petra Kvitová začala turnaj ve Wu-chanu velmi dobře, smetla Ostapenkovou a Svitolinovou, tedy hráčky, se kterými se v posledních měsících utkává poměrně často, a tak česká tenistka rozhodně nebyla bez šance ani v utkání proti světové jedničce. Tento duel nenaplnil očekávání, on všechna očekávání o několik desítek procent předčil! Diváci na centrálním dvorci v čínském Wu-chanu po některých výměnách vstávali ze sedaček a čeští fanoušci celou bitvu nervózně sledovali u televizních obrazovek. Naštěstí to byla bitva vítězná! „Doufám, že si to fanoušci užili. Já ano!" uvedla rodačka z Fulneku po velkém vítězstvím. Byl to zápas, který trval přes tři hodiny, což je při ženském tenise velké unikum. 

Kvitová sehrála s Kerberovou svůj desátý vzájemný zápas v kariéře a po výhře české tenistky je bilance vyrovnaná 5:5. Aktuálně šestnáctá hráčka světa předváděla v osmifinálovém duelu tenis na hranici rizika a rychlost jejího bekhendu byla v průměru o deset km/h rychlejší, než byla v předchozích zápasech na turnaji. Kvitové tato taktika vyšla a může se radovat ze svého čtvrtého postupu do turnaje WTA v této sezoně. „Myslím, že to byl výborný zápas z obou stran. Do zápasu jsem do opravdu vše, ostatně stejně jako soupeřka. Tohle utkání bylo o několika bodech a také proto to byla skvělá bitva."

Vítězka dvou grandslamových titulů utkání velmi prožívala a po získání klíčových výměn dala vždy naplno průchod emocím. Není divu, obě hráčky strávily na kurtu bezmála tři a půl hodiny. „Nikdy jsem nehrála tak dlouhý zápas jako dnes a kdo ví, jestli někdy budu ještě tak dlouhý zápas vůbec hrát," nechala se slyšet Kvitová v pozápasovém rozhovoru na centrálním dvorci ve Wu-chanu. 

„Cítím se velmi dobře. O výhru jsem musela opravdu dlouho bojovat, i proto se cítím velmi šťastná. Zároveň však cítím únavu a turnaj navíc jede velmi rychle dál," řekla česká tenisová dvojka v pozápasovém rozhovoru. Turnaj ve Wu-chanu jede opravdu rychle dál, neboť již dnes (ve čtvrtek) čeká Petru Kvitovou čtvrtfinálový duel proti Britce Kontaové. Obě hráčky, které pojí velmi přátelský vztah, se střetly v kariéře pouze dvakrát. Minulý rok na US Open se z dvousetového vítězství radovala Kvitová, na letošním turnaji v Eastbourne dopadl zápas lépe pro Kontaovou, která české tenistce nadělila v posledním setu kanára.