Federer šokoval fanoušky! Švýcar je po operaci, letos už hrát nebude

- Filip Lefenda

Pokud se letos ještě budou hrát turnaje ATP, bude to bez Rogera Federera. Švýcarský rekordman v počtu grandslamových titulů oznámil na sociálních sítích, že je po další operaci kolene a na kurty se vrátí nejdříve v roce 2021.

„Drazí fanoušci, doufám, že jste zdraví a v bezpečí. Před několika týdny se během rehabilitace zhoršil můj zdravotní stav. Musel jsem tak podstoupit rychlou artroskopickou proceduru na pravém koleni,“ přiznal dvacetinásobný grandslamový šampion další zdravotní komplikace.

V osmatřiceti letech musel v tomto roce prodělat už druhou operaci. Bolavé koleno jej trápilo již v sezóně 2016, kdy ji předčasně ukončil už po Wimbledonu. Letos stačil Federer odehrát jen Australian Open, kde vypadl v semifinále s pozdějším vítězem Srbem Djokovičem. V únoru pak absolvoval další operaci s tím, že na okruh se vrátí během travnaté části ročníku v červnu. Turnaje ale byly vinou koronaviru zrušeny, zatím do konce července.

Ve vzkazu, který umístil příznivcům na sociální sítě, rovněž nastolil vize pro nadcházející měsíce. „Stejně jako před sezónou 2017 si plánuji vzít dostatek času na to, abych byl opět na sto procent připraven a mohl hrát tenis na té nejvyšší úrovni,“ vysvětlil momentálně čtvrtý tenista světa.

Na kurty se chce vrátit zkraje roku 2021. „Mí fanoušci mi budou chybět, budu se však na všechny těšit na začátku nové sezóny,“ ubezpečil legendární Švýcar. Pakliže se tedy letos skutečně budou konat, byť v omezených podmínkách, US Open a Roland Garros, bude to bez tenisové legendy.